Geregistreerd partnerschap voor homo’s op Aruba

Paren van gelijk geslacht mogen nog niet trouwen op het overwegend katholieke eiland.

Het parlementsgebouw van Aruba
Het parlementsgebouw van Aruba Foto Evert-Jan Daniels / ANP

Op Aruba kunnen paren van gelijk geslacht voortaan een geregistreerd partnerschap aangaan. Een wet daartoe is met een krappe meerderheid aangenomen door het parlement op het eiland. De stemming werd meerdere keren uitgesteld.

Het wetsvoorstel werd ingediend door Desiree De Sousa-Croes, een lesbisch statenlid dat in Nederland is getrouwd met haar vrouw. Huwelijken gesloten in andere delen van Nederland werden wel al erkend op Aruba, al kenden echtparen van gelijk geslacht niet dezelfde rechten als heterostellen.

Veel weerstand

Met de nieuwe wet moeten homoseksuele en lesbische stellen meer rechten krijgen, al werd een bepaling om een partnerschap gelijk te stellen aan een burgerlijk huwelijk op het laatste moment geschrapt.

Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederland. Ruim tachtig procent van de bevolking is katholiek en er is veel weerstand tegen relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Vorige maand demonstreerden honderden mensen bij het Arubaanse parlement tegen de invoering van de partnerregistratie. Zij wilden dat er een referendum over de kwestie zou worden gehouden.