GeenStijl mocht van EU-hof toch niet linken naar Playboy-foto’s

Hyperlinks

Commerciële organisaties, moeten weten dat linken naar auteurs-rechtelijk beschermde content niet mag, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Doorlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal mag, zelfs als de rechthebbende daar geen toestemming voor heeft gegeven, maar niet door organisaties met winstoogmerk, zoals GeenStijl. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag. Daarmee concludeert het Hof dat GeenStijl in 2011 niet had mogen linken naar uitgelekte foto’s uit de Playboy-sessie van presentatrice Britt Dekker.

In sommige gevallen is het wel toegestaan om te linken naar auteursrechtelijk beschermde content. Vooral particulieren weten vaak niet wat door auteursrecht beschermd is en wat niet. Zij hoeven daar geen rekening mee te houden.

Commerciële organisaties moeten echter weten dat een link naar dergelijk werk niet legaal is, oordelen de rechters. Eerder adviseerde de advocaat-generaal Wathelet van het Europees Hof voor Justitie ook dat doorlinken wel mag, ook in deze zaak.

Aanleiding is de rechtszaak die Sanoma een paar jaar geleden tegen weblog GeenStijl aanspande wegens gelekte Playboy-foto’s van Britt Dekker. GeenStijl plaatste in 2011 een link naar een Australische website met plaatjes van Dekker en wilde die ondanks verzoeken niet verwijderen.

Volgens Sanoma (toen nog eigenaar van Playboy) was er daarmee sprake van inbreuk op het auteursrecht. De rechtbank in Amsterdam stelde de uitgever aanvankelijk in het gelijk, maar in hoger beroep werd die beslissing teruggedraaid; doorlinken naar illegaal materiaal is niet hetzelfde als het openbaar maken daarvan. Daardoor was het auteursrecht niet geschonden. Na een gang naar de Hoge Raad werd het Europees Hof om advies gevraagd.

GeenStijl noemt het een “donkere wending”. “De strijd om het voortbestaan van het vrije internet inclusief hyperlinks loopt vandaag een forse slag op”, schrijft het weblog.

    • Bas Tooms