Froome maakt Vuelta spannend tot het eind

Ronde van Spanje

Chris Froome was in de tijdrit liefst 2.16 minuut sneller dan klassementsleider Nairo Quintana. De tweestrijd wordt pas in de laatste bergrit beslist.

Chris Froome wint de tijdrit. Foto Jose Jordan/AFP

Nog niet eens halverwege de tijdrit van 37 kilometer, of daar suisde Chris Froome als een sneltrein voorbij de arme Colombiaan Esteban Chaves, die toch echt twee minuten vóór hem was gestart. Steeds verder liep de Tourwinnaar over de fraaie asfaltwegen van Xabia naar Calpe uit op de als laatste gestarte klassementsleider Nairo Quintana. Liefst 2.16 minuut won Froome vrijdag uiteindelijk terug van de 3.37 minuut die hij voorafgaand aan de tijdrit achter stond.

Zaterdag volgt de laatste bergrit, over vier cols en dan nog aankomst op de 1.510 meter hoge Alto de Aitana. Quintana verdedigt een voorsprong van 1.21 minuut op Froome. Spannend? „Ik blijf ervoor vechten”, zei Froome na zijn superieure tijdrit, die hem zijn tweede ritzege in deze Ronde van Spanje opleverde. „Maar het zal moeilijk worden. Quintana heeft nog steeds meer dan een minuut voorsprong en bovendien een sterke ploeg om zich heen.”

En Quintana? De Colombiaanse vlieggewicht, 59 kilo, kwam in Calpe vermoeid uitblazend over de streep. „Mijn benen voelen nog goed”, sprak de rodetruidrager. „Ik heb nog steeds een voorsprong en die ga ik verdedigen. We kunnen als team geen moment verslappen, het zal een enorm gevecht worden. Chris gaat ongetwijfeld aanvallen, mijn enige opdracht is hem te volgen.”

Waar de Tour de France ook dit jaar al snel beslist was in het voordeel van Froome, blijft de Ronde van Spanje in elk geval spannend tot het eind. Net als vorig jaar, toen Tom Dumoulin pas op de laatste zaterdag in een bergrit de rode leiderstrui kwijtraakte en de Italiaan Fabio Aru er alsnog met de eindzege vandoor ging. Ook de Giro werd dit jaar pas in het slotweekeinde beslist, toen de Italiaan Vincenco Nibali eerst de gevallen leider Steven Kruijswijk en een dag later diens opvolger Chaves versloeg.

De Colombiaanse nummer twee van de Giro was vrijdag in de tijdrit rond Calpe de grote verliezer. Chaves deed ruim drie minuten langer over de tijdrit dan Froome en werd in het klassement gepasseerd door Alberto Contador. De drievoudig winnaar van de Vuelta is nu derde, met een achterstand van 3.43 minuut op Quintana.

    • Maarten Scholten