FIFA opent nieuw onderzoek naar oud-voorzitter Blatter

De bond wil onderzoeken of de Zwitser en twee andere bestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en corruptie.

Foto Pierre Albouy / Reuters

De FIFA gaat onderzoeken of oud-voorzitter Sepp Blatter en twee andere topbestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Ook kijkt de ethische commissie van de wereldvoetbalbond naar beschuldigingen van onder andere corruptie, belangenverstrengeling en het overtreden van gedragscodes. Dat maakte de FIFA vrijdag bekend.

Daarnaast heeft de ethische commissie van de wereldvoetbalbondwerd Jeffrey Webb, voormalig topbestuurder van de FIFA, voor het leven geschorst. Ook moet Webb een boete betalen van 1 miljoen dollar voor het aannemen van steekpenningen.

Naast Blatter richt het omkopingsonderzoek zich op Jérôme Valcke, de voormalig secretaris-generaal van de FIFA, en zijn tijdelijke plaatsvervanger Markus Kattner. De onderzoekers van de bond willen onder meer kijken naar de miljoenensalarissen en -bonussen die het drietal elkaar toebedeelde. In het geval van Kattner komt daar nog het schenden van vertrouwelijkheid bij.

In totaal zouden de drie bestuurders zich in vijf jaar tijd verrijkt hebben met een slordige 71 miljoen euro, zo bleek uit onderzoek van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. Naast torenhoge jaarsalarissen gaat het om bonussen, WK-premies en andere inkomsten.

Betaling aan Michel Platini

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond opende eerder ook al een onderzoek naar Blatter vanwege een betaling die de oud-FIFA-baas in 2011. De Zwitser zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt naar voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini voor werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 zou hebben uitgevoerd.

Dat onderzoek leidde aanvankelijk tot een schorsing van acht jaar voor beide bestuurders, vanwege het misbruiken van hun positie. Na een beroepszaak bij de bond werd die straf verlaagd naar zes jaar. Zowel Platini als Blatter ging opnieuw in beroep, nu bij het sporttribunaal CAS. De hoogste sportrechter besloot daarop de straf van Platini tot vier jaar te verlagen. Blatter wacht nog op de uitspraak.

Gesjoemel met televisierechten

Ook Jérôme Valcke is momenteel al geschorst door de FIFA na een onderzoek van de ethische commissie. De Fransman zou zich schuldig hebben gemaakt aan het voor persoonlijke doeleinden gebruiken van vliegtuigen, het vernietigen van belastend bewijs en het gesjoemel met de verkoop van televisierechten van het WK 2014. Hij mag twaalf jaar lang niet in de sport werken.

Sepp Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA en werd in mei vorig jaar herkozen voor een vijfde termijn. Nadat het grootschalige corruptieschandaal bij de bond aan het licht kwam, besloot de Zwitser enkele dagen nadien alsnog af te treden. Platini (61) leek destijds de belangrijkste kanshebber om Blatter op te volgen, maar door zijn schorsing moest hij de strijd om het voorzitterschap staken.