Familievete doorkruiste plan voor Museum Constant

Een voorstel van de gemeente Amsterdam voor een Museum Constant in het Museumkwartier is in 2007 afgewezen door de weduwe van beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005).

Dat blijkt uit een reconstructie, vandaag in deze krant, van de familievete die al elf jaar woedt tussen de vier kinderen van Constant en zijn vierde echtgenote, Trudy Nieuwenhuys-Van der Horst.

Jarenlang hebben de erven getwist over de waarde van de nalatenschap van Constant, een van de oprichters van de schildersbeweging Cobra. Die ruzie culmineerde in maart 2010 in een rechtszaak waarbij de kinderen de weduwe annex executeur-testamentair met succes dwongen tot een notariële boedelbeschrijving.

Uit de stukken die de weduwe bij de rechtszaak inbracht, blijkt dat de toenmalige Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels, belangstelling had opgevat voor een Constant Museum, te vestigen in een nader te bepalen pand in het Museumkwartier.

De gemeente eiste dat alle erven met dit plan zouden instemmen. Daarnaast werd een aanzienlijke donatie van kunstwerken van Constant geëist.

Constant, een zelfverklaard marxist, heeft vaak gezegd dat zijn kunst voor de mensheid was bestemd. Voor de honderden werken in zijn bezit richtte hij in 1996 een stichting op.

Lees ook: Constant schilderde, de familie ruziet

De kinderen van Constant beschuldigen de weduwe ervan dat zij deze kunstwerken in haar bezit heeft gekregen door met haar wilsonbekwame en hoogbejaarde echtgenoot vlak voor zijn dood twee keer naar een notaris te gaan.

De weduwe ontkent dat haar man dementeerde en heeft de kinderen verweten dat zij de liefde voor hun vader „in het materiële uitdrukken”.