Europees Hof: GeenStijl schond tóch auteursrecht met link naar Playboy-foto’s

Auteursrecht

GeenStijl mocht niet linken naar naaktfoto’s van Britt Dekker, zegt het Europese Hof. Wordt linken een schending van het auteursrecht?

GeenStijl mocht niet linken naar de uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker voor Playboy. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag in een zaak die sinds 2011 al meerdere wendingen nam.

De website schreef in oktober 2011 over het uitlekken van de foto’s en linkte in het bericht naar een Australische site waarop de foto’s te zien waren. Sanoma (toen nog Playboy-uitgever) en Britt Dekker stapten naar de rechter. De rechtbank stelde de uitgever in het gelijk, maar in hoger beroep werd dit teruggedraaid: linken naar illegaal materiaal werd niet gelijkgesteld met het openbaar maken van dat materiaal. Het auteursrecht werd dus niet geschonden door GeenStijl.

Na een gang naar de Hoge Raad werd het Europees Hof om advies gevraagd. In april adviseerde de Adviseur Generaal het Hof om GeenStijl in het gelijk te stellen, maar de uitspraak van donderdag was anders. Als een site met winstoogmerk bezoekers een link voorschotelt, staat in het vonnis, moet worden gecontroleerd of niet verwezen wordt naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Een verregaande en zorgwekkende uitspraak van de hoogste rechterlijke macht van Europa, vindt advocaat Jens van den Brink, die eerdere zaken voor GeenStijl deed. „En totaal niet praktisch uitvoerbaar”, omdat nieuwssites dagelijks talloze keren naar andere sites linken en niet voor al die inhoud de herkomst kunnen nagaan. Van den Brink verwacht „allerlei ruzies en procedures” in soortgelijke zaken. „Het zou goed kunnen dat het Hof dit terugdraait of nuanceert met een nieuwe uitspraak. Dat ze daarmee zeggen: nee, zó bedoelden we het niet.”

    • Peter Zantingh