‘Er is gebrek aan nationaal zelfbewustzijn’

Fractievoorzitters

Er is een gebrek aan nationaal zelfbewustzijn en gedeeld besef van waar Nederland voor staat. Dat zeggen fractieleiders van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer tegen NRC.

Deze week zei minister Schippers (Zorg, VVD) in de H.J. Schoolezing dat Nederlandse kernwaarden „sluipenderwijs aangetast” worden door de conservatieve islam. Volgens haar is er sprake van een „langzaam oprukkende onvrijheid”. Ze riep op tot een ‘vrijheidscoalitie’ om de Nederlandse manier van leven te verdedigen.

De meeste politiek leiders zijn het met haar eens. „We zijn te lang onverschillig geweest”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Meerdere fractievoorzitters pleiten voor herwaardering van de vaderlandse geschiedenis als bron van identiteit. „Onafhankelijkheid, vrijheid, geen vervolging vanwege godsdienst. Dát is de geschiedenis waaruit Nederland voortkomt en dat mogen we best meer uitdragen”, zegt CDA-leider Sybrand Buma. D66-leider Alexander Pechtold: „We mogen ons meer optrekken aan landen als Frankrijk en Groot-Brittannië. Daar is kennis van de geschiedenis veel normaler. Nederland lijkt weleens een land zonder verleden.”

De kernwaarden die de fractieleiders noemen, komen veelal overeen: individuele vrijheid, democratie, rechtsstaat, gelijkwaardigheid en tolerantie. De invulling verschilt echter behoorlijk. Pechtold bepleit meer mogelijkheden voor een zelfgekozen levenseinde. PvdA-leider Samsom zou willen dat Nederlanders elkaars kinderen wat meer zouden opvoeden. „Volwassenen die kleine raddraaiers een verbale lel om de oren geven – dat lost enorm veel problemen op.” Het lijkt erop dat normen en waarden een belangrijk thema gaan worden bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart.

Fractievoorzitters pagina 6-7