Een hbo-opleiding van 20.000 euro

Hoger onderwijs

Luzac wordt overgenomen door onderwijsgroep NCOI en gaat een hbo oprichten. Het particulier onderwijs wordt steeds groter.

Luzac College in Amsterdam, waar kleinschalig voortgezet onderwijs wordt gegeven. Luzac is deze week overgenomen door onderwijsgroep NCOI.
Luzac College in Amsterdam, waar kleinschalig voortgezet onderwijs wordt gegeven. Luzac is deze week overgenomen door onderwijsgroep NCOI. Foto BAS CZERWINSKI

Het Nederlands Commercieel Opleidingsinstituut (NCOI-groep) is één van de grootste Nederlandse aanbieders van particulier onderwijs. Meestal gaat het om opleidingen voor volwassenen die al werken, maar nu gaat het zich ook richten op middelbaar en hoger onderwijs voor jongeren die nog aan hun loopbaan moeten beginnen. Deze week kondigde NCOI de overname aan van het Luzac-college, dat jongeren voor 20.000 euro per jaar via een individuele methode klaarstoomt voor het middelbare-schooldiploma.

NCOI-groep is gespecialiseerd in „een leven lang leren”, zegt eigenaar en bestuursvoorzitter Robert van Zanten op het hoofdkantoor in Hilversum, waar 800 mensen werken. Hij begon ooit in de marketing en kreeg de vraag om vanuit de praktijk een marketingopleiding te beginnen. Sindsdien is hij in het onderwijs gebleven.

„Vanaf 2000 begonnen we met opleidingen voor werkenden”, zegt hij. „Wat je zag, is dat veel mensen zijn gaan werken en niet het maximale uit zichzelf hebben gehaald. Die hebben mbo gedaan maar zouden hbo kunnen. Je ziet veel functies verdwijnen, mbo-banen die hbo worden. Banen die worden weggeautomatiseerd, bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening. De kern van ons bestaan is dat we geloven in leren, vanaf je schooltijd totdat je stopt met werken. Twintig jaar geleden, toen ik begon met NCOI was er eigenlijk nog geen internet. Er zijn nieuwe beroepen ontstaan, nieuwe studies. Het is onze rol als opleider om te zorgen dat werkend Nederland bij blijft.”

Die gemakkelijke overgang van studie naar werk wil NCOI ook toepassen op het hogere onderwijs. Volgend studiejaar wil Luzac een hbo openen met dezelfde persoonlijke begeleiding als het Luzac-college nu ook biedt aan middelbare scholieren. Het collegegeld wordt 12.000 euro per jaar. Voor dat geld kan Luzac meer mentoren en docenten aanstellen dan een openbare hogeschool, die, met overheidssubsidie, 6.600 euro per student kost.

Onderwijskolossen

Openbare hogescholen zijn vaak gefuseerd tot onderwijskolossen met tienduizenden studenten, vele soorten opleidingen en weinig lesuren, terwijl NCOI-groep zich volgens Robert van Zanten wil onderscheiden door kleinschaligheid.

De uitval bij particuliere hogescholen is meestal veel lager dan bij het openbare hoger onderwijs, waar slechts tweederde van de studenten na acht jaar een diploma heeft. Het hoge collegegeld, bij volwassenenonderwijs vaak gesponsord door de werkgever, draagt bij aan de motivatie om de studie af te maken. In het derde en vierde jaar, als veel stages zijn, wordt dat collegegeld vaak minder.

Daarbij biedt NCOI-groep ook wat zij een ‘baangarantie’ noemt. Als het niet lukt om werk te vinden, wordt de mogelijkheid geboden voor een aanvullend opleidingstraject. Maar dat doet zich volgens Van Zanten vrijwel niet voor, omdat de opleidingen sterk marktgericht zijn.

Voor het volwassenenonderwijs houdt NCOI al bij aan welke opleidingen behoefte is. Er is voortdurend contact met uitzendbureaus en grote bedrijven. De opleidingen zijn vooral in de sfeer van economie, communicatie, marketing en organisatie. „Vaak vragen bedrijven onze studenten al als ze nog in opleiding zijn”, zegt Van Zanten.

De nieuwe Luzac-hbo ontwikkelt nu opleidingen voor informatietechnologie gekoppeld aan online toepassingen en een bachelor technische bedrijfskunde. Bedrijven hebben daar nu veel behoefte aan volgens Van Zanten.

Lees ook: Verslag over de kloof tussen arm en rijk

Sommige particuliere hogescholen, zoals TIO (16.000 euro per jaar collegegeld) of de Amsterdam New School (14.000 euro) staan hoog op de ranglijsten van waardering van studenten, experts en van de Nederlandse Accreditatie Organisatie. Ook gespecialiseerde particuliere scholen voor één branche, zoals IVA in Driebergen voor auto- en watersportbedrijven, krijgen veel waardering van studenten en van de branche zelf.

De meeste particuliere opleidingen zijn moeilijk te vergelijken met het openbare onderwijs. Ook als ze onder toezicht van de onderwijsinspectie vallen, doen ze vaak niet mee met de Nationale Studentenenquête, studiekeuze123 en andere peilingen die met hulp van de overheid worden verricht.

Tevredenheid van studenten over particulier onderwijs is niet vanzelfsprekend. Eerder dit jaar nam NCOI het bekende opleidingsinstituut Schoevers over. De Schoevers-opleiding voor marketing en organisatie in Utrecht (9.900 euro collegegeld) scoort gemiddeld in de Keuzegids voor het hoger onderwijs. De faciliteiten worden met een min beoordeeld. Schoevers Rotterdam scoorde vorig jaar over het geheel een min. Maar over het aantal contacturen bij Schoevers zijn de studenten altijd buitengewoon tevreden. Met 15 procent is de uitval bij Schoevers ook kleiner dan in het openbare onderwijs.

Extra geldpotjes

Lang niet iedereen kan een particuliere studie betalen, maar volgens Van Zanten zijn er veel potjes en sectorfondsen waar voor opleidingen een beroep op kan worden gedaan. „Het is alleen vaak onduidelijk waar, zodat het geld dan in het potje blijft”, zegt Van Zanten. Het zou volgens hem eenvoudiger moeten worden om deze potjes aan te spreken.

Studieleningen kunnen ook worden aangewend voor particulier onderwijs. Nu kunnen studenten maximaal ruim 12.000 euro per jaar lenen, precies het collegegeld voor de volgend jaar te openen Luzac-hbo. De rest van het benodigde geld kan een student met een bijbaan verdienen. „Sommigen wonen nog thuis”, zegt Van Zanten.

En uiteraard zijn er ouders die veel geld over hebben voor de opleiding van hun kind. „Ik sluit niet uit dat er een vouchersysteem komt dat niet de school, maar de leerlingen bekostigt. Die kunnen dan hun eigen keuze maken tussen regulier en particulier onderwijs. Dat zie je ook in het buitenland.” Dat zou een grote stap zijn voor het onderwijs in Nederland.