Dromen najagen

Het begon als een Amerikaanse droom, maar was ook een , Canadese en Taiwanese droom – en wie weet ligt er nog een Japanse droom in het verschiet voor Kalian Sams. Sams (29) trok tien jaar geleden naar Seattle om zich daar aan te sluiten bij de plaatselijke Mariners. Over het honkbalmekka vertelde hij ooit in een interview: „Er wordt gekookt door een chef-kok, boodschappenlijstjes geef je door. Auto een schoonmaakbeurt nodig? Geef je sleutels af, na de wedstrijd heb je weer een schone auto. Je moet alleen komen opdagen en spelen.” Maar bij dat spelen kon hij de laatste stap naar de Major League niet zetten – ook al, bekende hij dit voorjaar op de radio, omdat hij niet alleen een sportdroom najoeg, maar ook een liefdesdroom. Dit jaar sloeg de outfielder een reeks homeruns voor de Québec Capitales. Amerikaanse droom of niet, Sams steekt nog boven de rest uit in de Europese realiteit: in Hoofddorp is hij een van de steunpilaren van het Nederlands team, dat de komende weken opnieuw Europees kampioen hoopt te worden. Bovendien speelt er liefdesrealiteit, want dit schreef honkbalsite.com vorige maand: ‘Over twee weken vertrekt Sams naar Nederland om de geboorte van zijn eerste kind bij te wonen.’ De grootste dromen (en homeruns) hebben geen nationaliteit.

    • Arjen Fortuin