Debuut

Gala-avond om Daniele Gatti in te huldigen als nieuwe chef-dirigent Concertgebouworkest

Foto Koen van Weel/ ANP

Er was een gouden dirigeerstokje, uitgereikt door minister van Cultuur Jet Bussemaker, die het Koninklijk Concertgebouworkest ook nog roemde als het „kroonjuweel van de Nederlandse orkestcultuur”. Een ultrakort woordje van orkestdirecteur Jan Raes. En daarmee werd, zonder het verwachte pralend vertoon maar mét mooie muziek, de Milanees Daniele Gatti (54) vrijdag officieel geïnaugureerd als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (RCO). Hij is de zevende in de 128-jarige geschiedenis van het orkest, dat hij wel al zo’n honderd keer als gast dirigeerde. Gatti leidde tijdens deze Opening Night - een galaconcert met diner in een bomvol Concertgebouw - een bont feestprogramma met korte werken van Beethoven, Schubert, Respighi, Verdi en Mahler; de Lieder eines fahrenden Gesellen, prachtig gespeeld door het orkest en met kenmerkende intimiteit gezongen door Christian Gerhaher. Echt feestelijk werd de sfeer van het Gatti-gala na de pauze, toen hij zich zelf ontspannen tot de zaal richtte voor de aankondiging van twee bonusaria’s van Mozart. Na afloop was er een staande ovatie met veel bravo’s.

    • Mischa Spel