De salafist en zijn amateurboekhouding

Witwasonderzoek

De FIOD deed donderdag invallen bij twee moskeeën, in Utrecht en Tilburg. Een Syrische familie van salafisten zou grote sommen geld hebben witgewassen.

De fiscale opsporingsdienst FIOD en de politie doen een inval bij de AlFitrah-moskee in Utrecht.
De fiscale opsporingsdienst FIOD en de politie doen een inval bij de AlFitrah-moskee in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

‘Geef omwille van Allah’, is het credo waarmee alFitrah al jaren donaties inzamelt. De salafistische moskee haalde op sommige benefietavonden duizenden euro’s op. Er rezen echter ook vragen over de bestemming van het geld.

De fiscale recherchedienst FIOD vermoedt dat een van de grootste salafistische organisaties in Nederland grote sommen geld heeft witgewassen. Donderdag viel de FIOD twee moskeeën binnen: de alFitrahmoskee in Utrecht en de As-Sunnahmoskee in Tilburg. Ook zeven woningen zijn doorzocht. Het onderzoek richt zich op een vader en zijn twee zoons. De twee moskeeën worden geleid door imam Ahmad S. (67) en zijn zoon Suhayb S. (36), die ook imam is.

De Syrische familie S. predikt het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Vader S. geldt als een van de gezaghebbendste salafistische imams in Europa. Zoon Suhayb S. heeft rondom Utrecht een klein imperium aan salafistische stichtingen opgezet: onder andere een islamschool voor kinderen, een opvoedschool voor jongeren, een welzijnsstichting, een voedselbank en een hulporganisatie.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen welke organisaties een rol zouden spelen in de vermeende witwaspraktijken, wel dat het gaat om „twee stichtingen die zich bezighouden met educatie” en één stichting die vluchtelingenwerk verricht.

Om zijn werk te bekostigen, riep Suhayb S. herhaaldelijk de hulp in van zijn volgelingen. Er ging geen week voorbij zonder oproep tot donaties. De imam spiegelde zijn volgelingen voor dat Allah hen rijkelijk zou belonen voor hun giften. De bestemming van het geld wisselde: soms was er zo dringend geld nodig dat de moskee anders zou moeten sluiten, een andere keer was het geld bestemd voor missieactiviteiten, dan weer om schulden af te lossen.

Dat wekte steeds meer argwaan. Toen Suhayb S. zijn volgelingen vorig jaar vroeg om „binnen enkele dagen” 15.000 euro over te maken, verschenen op Facebook klachten en kritiek. De imam verwijderde de opmerkingen meteen van zijn Facebook-pagina.

Binnen de moskee leefden dezelfde klachten, schrijft een voormalig vrijwilliger van alFitrah op Twitter na de inval van de FIOD. Het gaat om Sangar Paykhar, tot 2013 betrokken bij inzamelingsacties van alFitrah en nu hoofdredacteur van de website Hollandistan.nl. Volgens Paykhar ging het bestuur van alFitrah „erg amateuristisch” en weinig transparant om met de financiële huishouding. Toen alFitrah grote sommen geld van donateurs uit de Golfstaten ontving, kregen de studenten en vrijwilligers tegenstrijdige verhalen te horen over de financiële huishouding, schrijft de oud-vrijwilliger.

Eind vorig jaar kwam alFitrah al in opspraak na een publicatie van NRC. De salafistische instelling zou kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse samenleving. Hierop besloot de gemeente Utrecht onderzoek te laten doen naar de pedagogische effecten van deze lessen. Het veldwerk voor dit onderzoek is al afgerond, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Volgende maand worden de uitkomsten bekendgemaakt.