Concertgebouw

Daniele Gatti nu officieel dirigent

Foto Koen van Weel/ ANP

Er was een gouden dirigeerstokje, uitgereikt door minister van Cultuur Jet Bussemaker, die het Koninklijk Concertgebouworkest ook nog roemde als het „kroonjuweel van de Nederlandse orkestcultuur”. Een ultrakort woordje van orkestdirecteur Jan Raes. En daarmee werd, zonder het verwachte pralend vertoon maar mét mooie muziek, de Milanees Daniele Gatti (54) vrijdagavond officieel geïnaugureerd als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (RCO).

Hij is de zevende in de 128-jarige geschiedenis van het orkest, dat hij wel al zo’n 100 keer als gast dirigeerde. Gatti leidde tijdens deze Opening Night – een galaconcert met diner in een bomvol Concertgebouw – een bont feestprogramma met korte werken van Beethoven, Schubert, Respighi, Verdi en Mahler; de Lieder eines fahrenden Gesellen, prachtig gespeeld door het orkest en met kenmerkende intimiteit gezongen door Christian Gerhaher. Aan het begin van het concert mochten kinderen van het JeugdOrkest Nederland Side to Side spelen met de musici van het RCO.

    • Mischa Spel