Brussel wil beter roaming-voorstel

Telecom

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie vindt het voorstel voor afschaffing van de roamingtarieven niet ver genoeg gaan en trekt het in.

Bellen in een ander EU-land mag vanaf 2017 niks extra’s meer kosten.
Bellen in een ander EU-land mag vanaf 2017 niks extra’s meer kosten. Foto iStock

Een voorstel over de afschaffing van roamingtarieven in de Europese Unie is vrijdag onverwacht teruggetrokken door Jean-Claude Juncker, omdat de Commissievoorzitter het niet ver genoeg vindt gaan. Juncker draagt zijn ambtenaren op „om harder te werken en terug te komen met iets beters”, aldus zijn woordvoerder.

Het voorstel werd maandag naar buiten gebracht en werd toen nog gepresenteerd als een redelijk compromis. Maar al snel regende het kritiek, omdat de Commissie te veel de oren zou laten hangen naar de telecomsector. Die indruk, dat ‘Brussel’ niet luistert naar burgers maar wel naar bedrijven, wil Juncker vermijden, helemaal na het recente Britse besluit om uit de EU te stappen.

Wie binnen de EU de grens oversteekt met zijn telefoonabonnement, betaalt (soms veel) hogere tarieven. Al tien jaar wordt geprobeerd deze ‘roaming’ te beëindigen, en de afschaffing ervan staat gepland voor medio 2017. In het nu afgekeurde voorstel kreeg elke consument maximaal 90 roamingvrije dagen. Daarna mochten bedrijven weer extra kosten in rekening brengen.

De telecomsector dringt aan op dit soort bovengrenzen, uit vrees dat burgers anders een goedkoper abonnement in een ander land nemen en daarmee eindeloos in eigen land gaan bellen. Toch wekte deze opzet de indruk dat roaming niet echt verdwijnt, en juist nu kan de EU dat soort kritiek niet gebruiken. Juncker houdt woensdag in Straatsburg zijn jaarlijkse toespraak over de staat van de EU en lijkt vastbesloten om weer vaart in het Europese project te brengen.

Zijn woordvoerder sluit niet uit dat dan ook een aangepaste versie van het voorstel zal worden gedaan. „Volgende week is daar heel geschikt voor.” Juncker kan niet elk voorstel van te voren bekijken, legde de woordvoerder vrijdag uit, maar de EU-baas besloot al snel „op basis van de feedback” dat het anders moet. Dat is geen „gedraai”, maar Juncker wil er „geen greintje twijfel” over laten bestaan „dat roaming in juni 2017 verdwijnt”. „Soms krijgen we het verwijt niet te luisteren, nu klinkt het verwijt dat we luisteren. Dat kan niet allebei waar zijn.”

Telecom pagina E11