Amerikaanse matrassenwinkel speelt in commercial 9/11 na

In de video drukt een verkoopster twee andere verkopers in twee stapels matrassen, in het kader van een ‘Twin Towers Sale’.

Een beeld uit de reclamevideo.

Stel, je verkoopt matrassen en je bent op zoek naar een leuke actie om je product aan de man te brengen. Misschien iets met twee matrassen voor de prijs van één. En dat je die dan opstapelt in twee torentjes en ze omver kegelt door er twee verkopers in te duwen. Hoe kun je de aanslagen op de Twin Towers nou beter herdenken?

Het klinkt te absurd om waar te zijn, maar het bovenstaande scenario was de afgelopen dagen daadwerkelijk te zien op de lokale televisie in Texas. De commercial was het werk van Miracle Mattress, die een heuse ‘Twin Towers Sale’ hield. Begrijpelijkerwijs leidde het filmpje tot woedende reacties bij het Amerikaanse publiek.

In de reclame staat winkelmanager Cherise Bonanno met twee verkopers voor twee stapels matrassen. Ze vertelt dat voor werkelijk álle matrassen in de winkel op 11 september twee halen, één betalen geldt. Dan zwaait ze haar armen uit en maait de verkopers in de stapels, die omvallen. “Oh my god, we will never forget”, besluit Bonanno het filmpje van 21 seconden.

‘Een serieus gebrek aan fatsoen’

Op sociale media ontstond in korte tijd een stroom aan woedende reacties. ‘Smakeloos’ en ‘aanstootgevend’, zo vinden veel kijkers. Eigenaar Mike Bonanno van Miracle Mattress is inmiddels via een verklaring op Facebook door het stof gegaan vanwege het filmpje. Of hij familie is van filiaalmanager Cherise is niet bekend.

De tekst gaat verder onder de verklaring.

Volgens Mike Bonanno was de promotievideo het initiatief van een aantal werknemers en is de directie van de matrassenketen van tevoren niet ingelicht. Het bedrijf gaat nu het volledige marketingbeleid aanpassen, aldus de eigenaar. Hij schrijft:

“Ik kan alleen maar zeggen dat het me vreselijk spijt, ook namens de rest van het bedrijf. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor deze onbezonnen actie en zal de verantwoordelijke werknemers aanspreken op dit serieuze gebrek aan fatsoen.”

Colablikjes in twee torens opgestapeld

Overigens is Miracle Mattress niet het enige bedrijf dat de laatste tijd in opspraak raakte door de aanslagen van vijftien jaar geleden - waarbij bijna drieduizend slachtoffers vielen - op olijke wijze voor reclamedoeleinden te gebruiken. In een winkel van supermarktketen Walmart in Florida hadden werknemers de treetjes met Coca-Cola zo opgestapeld dat twee torens ontstonden.

Volgens een woordvoerder van de keten had Walmart geen slechte bedoelingen met de reclame. Tegen The Huffington Post zei hij:

“We hold this moment in our country’s history in the highest regard, and there was nothing disrespectful intended by the display being assembled.”

De stapel blikjes werd overigens meteen afgebroken.

    • Joost Pijpker