Zwemmer Lochte tien maanden geschorst

De olympiër is geschorst wegens zijn wangedrag tijdens de Olympische Spelen in Rio.

Foto Michael Sohn / AP

De zwemmer Ryan Lochte is door de Amerikaanse zwembond geschorst en mag daarom de komende tien maanden niet meer in actie komen. Dat meldt persbureau AP. Ook loopt de Olympiër 100.000 dollar aan bonussen mis die hij kreeg na het behalen van een gouden plak tijden de spelen in Rio.

Lochte is geschorst wegens zijn wangedrag tijdens de Olympische Spelen. De zwemmer ging in de nacht van 13 op 14 augustus met zijn drie ploeggenoten Bentz, Conger en Feigen op stap in Rio de Janeiro. De zwemmers zouden op de weg terug naar het olympisch dorp zijn overvallen in een taxi door nepagenten. Lochte verklaarde dat daarbij een pistool tegen zijn hoofd was gedrukt.

Het incident zette vraagtekens bij de veiligheid van olympische sporters in Rio. De organisatie in Rio bood daarop direct excuses aan dat “het geweld zo dichtbij de sporters is gekomen”.

Verzonnen

Na diverse verhoren kwam de Braziliaanse politie al snel tot de conclusie dat de olympiërs het verhaal verzonnen hadden. Lochte stelde daarom zijn verklaring bij en zei dat de overvallers geen agenten waren, maar ‘gewone’ burgers.

Lees ook: ‘Die overval hebben ze verzonnen’

Uit camera beelden bleek echter dat het hele verhaal verzonnen bleek te zijn en Lochte met zijn ploeggenoten zich in een dronken bui had misdragen. Het viertal bracht vernielingen aan in de toiletten van een tankstation in Rio de Janeiro. Eén van hen ging op de vuist met een bewaker. Toen de eigenaar de politie inschakelde, betaalden de zwemmers snel de aangerichte schade en maakten ze zich uit de voeten.

Vanwege het incident is Lochte al een aantal sponsoren kwijtgeraakt. Zo hebben onder meer zwemartikelenfabrikant Speedo en modebedrijf Ralph Lauren het contract met hem beëindigd.

    • Maarten Back