Wijn op aarde

houdt van Zeeuwse wijn. Het weer moet dus wel meewerken.

Vorige week schreef ik dat de Nederlandse wijnboeren een mooi wijnjaar tegemoet kunnen zien. Maar die voorspelling dreigde bij het Zeeuwse De Kleine Schorre in het water te vallen. Dat is te zeggen: in bevroren vorm. Onlangs deed een fel hagelbuitje de wijngaarden in Dreischor aan. Wijnmaker Johan van de Velde vreesde 20 procent van zijn druiven verloren te hebben. „Ik werd er ’s nachts om half drie wakker van. Nu komt dat hier aan de kust wel vaker voor. Bij vloed kunnen er buien ontstaan. Normaalgesproken waaien die snel weer over. Dit keer hadden we de pech dat deze aan land kwam net toen het weer eb werd. Dan blijft ie langer hangen.”

Ik wandel met Van de Velde langs zijn rivaner, auxerrois, pinot blanc en pinot gris en bekijk de schade. De getroffen druiven aan de buitenkant van de trossen zijn inmiddels verdroogd. „Uiteindelijk lijkt het toch mee te vallen. Ik denk dat het verlies beperkt blijft tot vijf procent. Gelukkig heb ik ook een hagelverzekering. Zo zie je maar weer. Met die felle uitschieters van het weer tegenwoordig moet je niet al te vroeg juichen.”

Toch is er op de dag dat ik op De Kleine Schorre ben reden voor feest. KLM komt vieren dat dat het tiende jaar is dat de wijnen van het domein in World Business Class worden geschonken.

Om een en ander luister bij te zetten wordt de Zeeuwse wijnkoningin per helikopter ingevlogen. De commissaris van de koning van de provincie heeft gewoon de verkeersdrempels op de dijk moeten trotseren. En de overige genodigden mogen na een proeverij aanvinken welke van het kwartet witte wijnen zij het liefst op tien kilometer hoogte zouden drinken. De auxerrois en de pinot gris blijken de meeste stemmen te hebben vergaard. Die uitslag noopt Van de Velde direct tot een verontschuldiging: van die laatste heeft hij vorig jaar te weinig kunnen produceren om aan de vraag van KLM te voldoen.

En dat is goed nieuws voor alle wijnliefhebbers die niet World Business Class vliegen: die tikken op het wereldwijde web gewoon dekleineschorre.nl in voor de verkoopadressen op aarde .