VW met Chinees bedrijf in elektrische auto’s

Het Duitse autoconcern Volkswagen, dat is verwikkeld in een groot schandaal over fraude met de uitstoot van dieselauto’s, wil samen met het Chinese Anhui Jianghuai Automobile (JAC) elektrische auto’s gaan maken.

Beide concerns hebben daarover een overeenkomst gesloten. Er moet nog wel onderzoek gedaan worden naar de haalbaarheid van een joint venture, zo maakte VW-topman Matthias Müller woensdag bekend. „Ook voor onze klanten, het milieu en de Chinese bevolking betekent ons partnerschap winst”, aldus Müller.

China is een belangrijke markt voor Volkswagen. De Duitse autobouwer beklemtoonde eerder al zeker niet te stoppen met investeren in het Aziatische land, ondanks alle kosten van het dieselschandaal. Dit jaar moeten de investeringen in China meer dan 4 miljard euro bedragen.

JAC behoort tot de oude garde van Chinese staatsbedrijven. Het werd in 1964 gesticht door de regering van de Oost-Chinese provincie Anhui. Op de markt van bedrijfswagens werkt JAC sinds 2014 samen met het Amerikaanse Navistar. Voor personenauto’s had JAC nog geen partner.

Müller vindt het belangrijk dat Volkswagen zich meer gaat richten op elektrische auto’s en technieken als geautomatiseerd rijden. Volgens eerder ontvouwde plannen van het bedrijf moeten er in tien jaar tijd zeker dertig elektrische modellen op de markt worden gebracht.

    • Joop Meijnen