VUmc krijgt bijna 35 miljoen euro voor waterschade

De schade werd eerder op meer dan 50 miljoen euro geschat. Toch is het VUmc tevreden met het bedrag.

Het VU medisch centrum verwelkomt de patiënten na heropening. Foto ANP / Remko de Waal

Een jaar na de grote overstroming bij het VUmc in Amsterdam is er een akkoord met de verzekeraars over het uit te keren bedrag. Het Amsterdamse ziekenhuis krijgt 34,8 miljoen euro verzekeringsgeld uitgekeerd, dat heeft het VUmc bevestigd na berichtgeving in het Nederlands Dagblad. Het ziekenhuis moest door de overstroming worden ontruimd.

Bestuursvoorzitter Wouter Bos zei bij de heropening van het ziekenhuis nog dat de geschatte schade “waarschijnlijk meer dan 50 miljoen euro bedraagt”. Een woordvoerder van het VUmc bevestigt dat het schadebedrag hoger is dan het uitgekeerde bedrag, hoewel niet te zeggen is hoeveel, maar dat ze toch tevreden zijn met de vergoeding:

“Die 50 miljoen was een raming na twee weken onderzoek door onder meer TNO. Later bleek het schadebedrag lager uit te vallen. Het bedrag komt in de buurt van de 34,8 miljoen.”

Dat het exacte schadebedrag moeilijk te berekenen was, komt doordat een deel van de gederfde inkomsten pas later duidelijk wordt. Zo is er onderzoeksmateriaal verloren gegaan waar het ziekenhuis geld mee hoopte te verdienen in de toekomst. “Daarover hebben we lang met de verzekeraar moeten onderhandelen.”

Beelden van de overstroming, tekst loopt door onder de video:

Het ziekenhuis moest vorig jaar twee weken sluiten nadat een geknapte waterleiding in de naastgelegen Van der Boechorstraat voor grote wateroverlast had gezorgd. Alle 339 patiënten werden ontslagen uit het ziekenhuis of elders ondergebracht omdat het VUmc de juiste zorg niet meer kon garanderen.

Grote boosdoener was het ketelhuis, dat verloren is gegaan. Dat zorgt voor koud en warm water en ook voor stoom en gezuiverd water, belangrijk voor de sterilisatie van onder meer instrumenten. Hierdoor kon er onder andere niet langer geopereerd worden. Ook was er kortsluitingsgevaar doordat er veel apparatuur in de kelder stond. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, staat de onderste verdieping waar het ketelhuis stond, leeg.

    • Bas Tooms