Verhuursite

Airbnb wil racisme aanpakken

Airbnb onderneemt actie om discriminatie en racisme onder gebruikers van het platform tegen te gaan. Per 1 oktober start de huizenverhuursite met een speciale dienst voor klanten die vermoeden dat ze geweigerd worden door verhuurders op basis van hun afkomst, huidskleur of geaardheid. Met de nieuwe dienst, Open Doors geheten, wil Airbnb gebruikers die zich melden snel vervangende, vergelijkbare accommodatie bieden. Daarnaast moet vanaf 1 november iedere gebruiker akkoord gaan met nieuwe voorwaarden waarin staat wanneer verhuurders wel en niet een gast mogen weigeren, en komen er trainingen voor verhuurders om discriminatie tegen te gaan. Op profielen zal zichtbaar worden wie zo’n training heeft gevolgd.

Er zijn op Airbnb al accommodaties die direct te boeken zijn, zonder tussenkomst van de verhuurder. Airbnb wil de komende tijd meer verhuurders overhalen om deze zogeheten Instant Book-optie aan te zetten. Begin 2017 hopen ze 1 miljoen direct boekbare kamers en appartementen op de site hebben. Onderzoek van Harvard Business School liet eind vorig jaar al zien dat gebruikers met ‘witte’ namen als Greg O’Brien en Anne Murphy vaker werden goedgekeurd door verhuurders dan gebruikers met namen die in de Verenigde Staten als typisch zwart worden gezien, zoals Lakisha Jones en Tyrone Robinson. (NRC)