Verdachte aangehouden voor zedenzaak uit 1997

In 2014 kwam hij door een DNA-match in beeld, maar door een fout bij het Openbaar Ministerie en de politie is die informatie niet verwerkt.

Ed Oudenaarden/ANP

Maandagavond is een 45-jarige man door de politie aangehouden in verband met een zaak uit 1997. De man uit ‘s-Hertogenbosch wordt ervan verdacht op 4 februari 1997 een gehandicapte vrouw te hebben verkracht. In 2014 kwam hij door een DNA-match in beeld, maar door een fout bij het Openbaar Ministerie en de politie is die informatie niet correct verwerkt. In juni werd de zaak alsnog opgevolgd, meldt het OM donderdag.

De verdachte werd in 2014 veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur voor een vermogensdelict. Ook moest hij vanwege die veroordeling DNA afstaan. Zijn DNA is vervolgens vergeleken met DNA-sporen in de databank. Dit onderzoek leidde tot een match met een eerdere, onopgeloste zaak. Het DNA-profiel van de man was een match met sporen uit de zedenzaak uit 1997.

Fout

Doordat de bevindingen niet goed zijn verwerkt bij politie en OM, is er toen geen actief onderzoek gestart. Waar het fout ging bij het OM en de politie en waarom er geen onderzoek in 2014 gestart is, is niet bekend. Volgens het OM wordt dat nog onderzocht. Het meldt wel dat het proces rondom de verstrekking van DNA-rapporten inmiddels aanzienlijk is veranderd:

“De rapporten van het NFI worden tegenwoordig digitaal ingestuurd naar het Openbaar Ministerie en vervolgens door de DNA-administratie doorgezet naar de politie, de forensisch officier van justitie en eventueel naar andere parketten. Het risico dat rapporten het Openbaar Ministerie niet bereiken of onderweg kwijtraken is hierdoor kleiner geworden.”

De nu aangehouden verdachte is tussen 2014 en 2016 niet in aanraking gekomen met justitie, meldt het OM. Ook zijn er geen andere DNA-hits met andere zaken.