Van Rey weigert op te stappen als raadslid in Roermond

Uit een raadsvergadering blijkt dat de meerderheid wil dat Van Rey vertrekt na zijn veroordeling in juli.

Jos van Rey donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Roermond. Foto: Marcel van Hoorn / ANP

Ondanks de wens van een meerderheid van de gemeenteraad van Roermond, weigert oud-VVD-senator Jos van Rey op te stappen als raadslid. Dat bleek donderdagavond uit een extra raadsvergadering. Het debat vond plaats naar aanleiding van de veroordeling van de oud-wethouder door de rechtbank in Rotterdam op 12 juli.

Raadslid Marc Breugelmans (CDA) vroeg Van Rey namens zeven coalitiepartijen de “eer aan zichzelf te houden”:

“De stad Roermond wordt sinds 2012 gegijzeld door deze zaak. Het wordt tijd die impasse te doorbreken.”

Lees ook: Debat over Van Reys ‘hachje’.

Volgens Breugelmans is met de uitspraak van de rechter aangetoond dat Van Rey zich niet heeft gehouden aan de eerder door hem afgelegde eed en de gedragscode voor Roermondse bestuursleden. Ook zei hij niet uit te sluiten dat Van Rey in de toekomst opnieuw in de fout gaat.

Fractievoorzitter Dré Peters van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), de partij van Van Rey, stelde hierop dat het niet aan Breugelmans, de rechtbank of de raad is om Van Rey weg te sturen, maar aan de kiezers. Van Rey reageerde zelf emotioneel:

“U bent uit op mijn hachje. Mijn hachje is al verloren. Mijn leven is geruïneerd.”

Veroordeling

Van Rey werd 12 juli veroordeeld tot de maximaal mogelijke taakstraf van 240 uur voor corruptie. Van Rey liet zich omkopen door projectontwikkelaar Van Pol met onder meer reizen naar vastgoedbeurzen, zo oordeelde de rechtbank in een vonnis van 88 pagina’s. De rechtbank achtte daarnaast stembusfraude bewezen, maar niet het stelselmatig ronselen van stemmen. Ook van witwassen werd Van Rey vrijgesproken. Van Rey ging tegen de uitspraak in beroep.

    • Etienne Verschuren