De Thuiskok: Roerbakken met garnalen

©

Ik wist niet dat rundvlees zo ongezond was, maar als ik Gwyneth Paltrow, auteur van (H)eerlijk makkelijk, moet geloven, is een biefstuk het culinaire equivalent van de duivel. Geen enkele van de 125 recepten in haar zo gezonde boek bevat rundvlees.

Opmerkelijk, maar niet zonder voordelen. Want omdat Paltrow ook nauwelijks aandacht besteedt aan varkensvlees (één gerecht), is er extra ruimte voor kip, kalkoen en heel veel vis. Tamari is een glutenvrije sojasaus met nauwelijks tot geen tarwe die iets minder zoet smaakt dan ‘gewone’ sojasaus.

Klop voor de saus de ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar en zet deze apart. Verhit voor het roerbakgerecht de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Doe zodra de olie zeer heet is maar nog niet rookt de garnalen in de pan. Voeg de gember en de knoflook toe en bak deze nog 1 minuut mee, of tot de garnalen beginnen te kleuren en de gember en de knoflook lekker ruiken. Voeg de peultjes en het witte deel van de lente-ui toe en bak deze 1 minuut mee; roer voortdurend, zodat de ingrediënten gelijkmatig gaar worden. Voeg de saus toe en kook deze onder voortdurend roeren ongeveer 2 minuten; de saus begint direct in te dikken. Doe zodra de saus is ingedikt en de garnalen gaar zijn het groene deel van de lente-uien erbij en serveer het gerecht.

    • Sam de Voogt