Terreuronderzoeken

Nieuwe arrestatie in Parijs na vondst auto met gasflessen; alarm op centraal station Antwerpen

De Franse politie heeft een derde arrestatie verricht in het onderzoek naar een auto met zeven gasflessen die zaterdagnacht werd aangetroffen nabij de Parijse kathedraal de Notre Dame. De derde verdachte is een vrouw die bij haar arrestatie donderdagavond werd neergeschoten. Een agent raakte bij de actie gewond door een messteek. Eerder meldde een Franse zender dat de andere gearresteerde personen een stel vormen van wie de man een leeftijd van tussen de 34 en 39 jaar heeft. Dit lijkt echter niet te kloppen, omdat de politie spreekt van „drie vrouwen die opgepakt zijn”. In een verklaring heeft de politie laten weten dat één van hen gewond is. Of de verwondingen zijn opgelopen tijdens de arrestatie, is niet bekend. De aanhoudingen werden verricht in Boussy-Saint-Antoine, dertig kilometer ten zuidwesten van de Franse hoofdstad. Een alerte cafémedewerker ontdekte de auto zaterdagnacht op zo’n honderd meter van de kathedraal. Het voertuig had geen kentekenplaten en de alarmlichten stonden aan. De medewerker kreeg daarop argwaan en schakelde de politie in. Momenteel geldt in Frankrijk de noodtoestand na de reeks aanslagen die het land sinds begin 2015 teisterde. De laatste grote terroristische aanslag was in Nice, op 14 juli. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven. De bijna zevenhonderd jaar oude Notre Dame is een van de belangrijkste toeristische plekken in Parijs.

In Antwerpen werd donderdagavond het centraal station ontruimd omdat een man zich er verdacht zou hebben gedragen. Hij werd later gearresteerd. (NRC)

    • Wilmer Heck