Talibaan trekken Tarin Kowt binnen, gevechten duren voort

Afghanistan De hoofdstad van de provincie Uruzgan gold al als kwetsbaar. Zes jaar na het vertrek van de Nederlandse troepen lijkt ze in handen van de Talibaan .

Het regeringsleger in 2015 Foto AFP

De Talibaan zijn donderdag de Afghaanse stad Tarin Kowt binnengetrokken. In en om de stad, waar tussen 2006 en 2010 Nederlandse militairen waren gelegerd, zou nog hevig worden gevochten.

Een woordvoerder van de Afghaanse regering zei vanmorgen dat de autoriteiten niet veel meer dan het hoofdkwartier van de politie in handen hadden en dat de hele circa 70.000 inwoners tellende stad ingenomen dreigt te worden door de fundamentalistische strijders. Lokale bestuurders zouden naar het deels door Nederland aangelegde vliegveld zijn gevlucht. Dit zou nog wel in handen van de regering zijn.

Amerikaanse vliegtuigen hebben intussen bombardementen op de Talibaan uitgevoerd en in allerijl zijn Afghaanse commando’s gestuurd naar Tarin Kowt, hoofdstad van de provincie Uruzgan.

Eerder was al bericht dat alle posten buiten Tarin Kowt in handen waren van de Talibaan. Dat zou zijn gebeurd zonder enig verzet van de Afghaanse veiligheidstroepen. Het persbureau Reuters citeerde de lokale politiechef die de beschuldiging uitte dat een deel van de veiligheidstroepen het vooraf met de Talibaan op een akkoordje had gegooid.

Lees ook: Hoe is het in Uruzgan? Daar staan de Talibaan

Het blijft echter moeilijk een betrouwbaar beeld te krijgen van de chaotische toestand in de stad op het moment.

Als een grote verrassing komt de aanval op Tarin Kowt niet. Ruim een jaar geleden waren er ook al berichten dat de Talibaan in de buitenwijken van Tarin Kowt stonden. Vervolgens werden ze echter teruggeslagen.

Hun snelle opmars in Tarin Kowt doet ook denken aan de inname door de Talibaan van de noordelijke stad Kunduz een jaar geleden. Binnen een week slaagden de Afghaanse regeringstroepen er toen echter, met Amerikaanse hulp in, om de stad te heroveren.

    • Floris van Straaten