Sioux in VS verzetten zich fel tegen oliepijplijn

Inheems verzet

Inheemse Amerikanen demonstreren in Cannon Ball, North Dakota, al maanden tegen de aanleg van een oliepijpleiding.

Foto AFP

Met vlaggen, drums en geheven vuisten staat een groep inheemse demonstranten te paard voor een bulldozer in de Amerikaanse staat North Dakota. „Water is ons eerste medicijn”, staat op een spandoek van de demonstranten nabij de plaats Cannon Ball, het centrum van een inheemse protestbeweging tegen een grote oliepijpleiding.

Honderden leden van de Standing Rock Sioux bevolking, gesteund door inheemse Amerikanen uit andere delen van het land, voeren bij Cannon Ball al maanden actie tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline, een ondergrondse verbinding van 1.800 kilometer die olie uit de schalievelden van North Dakota moet vervoeren naar een opslagcentrum in Illinois. Evenals andere oliepijpleidingen, zoals de geblokkeerde Keystone XL, is het project gestuit op felle tegenstand van inheemse groepen.

Beeld InsideClimate News

De route van de pijpleiding. Beeld InsideClimate News

Sinds april verblijven tegenstanders van de megapijpleiding, die 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) gaat kosten, in een kamp van tenten en wigwams nabij het traject. Volgens hen maakt de voorgenomen verbinding inbreuk op het traditionele land van de Sioux en zijn de graven van voorouders geschonden bij voorbereidende werkzaamheden. Ze trekken dagelijks van het kamp naar de bouwlocatie om te demonstreren.

„Dit is ons thuisland”, zei Phyllis Young van de Standing Rock Sioux tegen de New York Times. „Wij zijn Dakota. Dakota betekent vriend of bondgenoot. Dakota Access heeft onze naam afgenomen.”

Hoewel de protesten, waarbij leden van de inheemse bevolking zich profileren als spirituele beschermers van land en water, overwegend vreedzaam zijn verlopen, zijn de spanningen deze week toegenomen. In het weekeinde hebben beveiligers volgens demonstranten pepperspray en honden ingezet. Zes mensen zijn gebeten. Volgens de autoriteiten heeft een groep van 150 tot 200 demonstranten, sommigen met bijlen en messen, een bouwplaats betreden.

Woensdag kwam de politica Jill Stein, presidentskandidaat namens de Groenen, naar Cannon Ball om haar steun te betuigen. Met een spuitbus schreef zij op een bulldozer de tekst „I approve this message” (‘Ik keur dit bericht goed’, de standaardzin in politieke advertenties in de Verenigde Staten). Het kwam haar te staan op een aanklacht wegens vandalisme. Stein, die niet is gearresteerd, reageerde door te tweeten:

„Ik hoop dat North Dakota de echte vandalen aanklaagt, die bulldozers inzetten op heilige begraafplaatsen.”

Behalve met protesten bestrijden de Standing Rock Sioux het project ook via de rechtbank. Deze vrijdag bepaalt een rechter in Washington of de aanleg moet worden stilgelegd. In voorbereiding op die uitspraak heeft North Dakota extra politie ingezet. Gouverneur Jack Dalrymple heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Het traject van de pijpleiding ligt op ongeveer een kilometer afstand van het reservaat van de Standing Rock, en loopt grotendeels over privéland naar South Dakota, en dan via Iowa naar Illinois. De pijplijn steekt de rivier de Missouri over. Daarvoor is een federale vergunning nodig. Die is volgens critici ten onrechte verleend, omdat de pijplijn gevaar zou opleveren voor de drinkwatervoorziening.

Volgens de ontwikkelaar van de pijpleiding, Energy Transfer Partners uit Dallas, is vervoer van ruwe olie per pijpleiding veiliger dan transport per trein, zoals nu gebruikelijk is met schalieolie uit North Dakota. Critici wijzen echter op gebarsten pijpleidingen die milieuschade hebben veroorzaakt. Zo vloeide in 2010 drie miljoen liter olie in de Kalamazoo rivier in Michigan als gevolg van een gebroken pijpleiding.