Shell: ‘sorry’ tegen Groningers voor overlast gaswinning

“Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten van de gaswinning dragen”, aldus president-directeur Shell.

In Loppersum (Groningen) worden aardbevingsbestendige woningen gepresenteerd. De rijtjeshuizen zijn bevingsbestendig door onder meer de stalen constructie.
In Loppersum (Groningen) worden aardbevingsbestendige woningen gepresenteerd. De rijtjeshuizen zijn bevingsbestendig door onder meer de stalen constructie. Foto ANP / Siese Veenstra

Aandeelhouders Shell en ExxonMobil van de Nederlandse Aardolie Maatschappij zeggen ‘sorry’ voor de overlast die de Groningers ondervinden van hun gaswinning. Dat bleek vanochtend bij een rondetafelgesprek over de Groningse gaswinning in de Tweede Kamer.

President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland zei op aandringen van GroenLinks:

“Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten van de gaswinning dragen, terwijl de welvaart van ons land daar aan te danken is. Ik kan dan ook zeggen: het spijt me, sorry.”

Upstream-manager Rolf de Jong van ExxonMobil sloot zich daarbij aan.

Lees ook: Kamp heeft spijt van negeren Groningers

Minister en NAM zeiden al eerder sorry

Vorig jaar lieten minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en NAM-directeur Gerald Schotman al weten de gang van zaken “te betreuren”. De Onderzoekraad voor de Veiligheid concludeerde dat de veiligheid bij de gaswinning in Groningen jarenlang is genegeerd. Terwijl al sinds 1993 vaststaat dat gaswinning leidt tot aardbevingen, kregen de opbrengsten altijd voorrang. Risico’s werden tot de beving bij Huizinge, in augustus 2012, “niet onderkend”.

Lees ook: Met sorry bekent NAM nog geen schuld

In Groningen en Den Haag hebben ze lang moeten wachten voordat beide aandeelhouders van de gaswinner sorry zeiden. Een poging om Van Loons voorganger Dick Benschop april vorig jaar in de Tweede Kamer aan de tand te voelen over het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid mislukte. De president-directeur Shell Nederland zat toen in Japan. Maar toen dit voorjaar een onhandig geformuleerde lobbybrief aan Kamerleden uitlekte, kon Shell er niet langer onderuit.