Duizenden werknemers Wells Fargo ontslagen om fraude

Werknemers van de Amerikaanse bank openden op grote schaal rekeningen waar klanten niets van wisten.

De in San Francisco gevestigde bank moet een boete betalen van omgerekend zo'n 165 miljoen euro.
De in San Francisco gevestigde bank moet een boete betalen van omgerekend zo'n 165 miljoen euro. Foto: Ben Margot /AP

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft ruim vijfduizend werknemers ontslagen die op grote schaal hebben gefraudeerd. Dat meldt persbureau AP donderdag. De bank moet een boete betalen van in totaal omgerekend zo’n 165 miljoen euro.

Het gaat om zo’n 5.300 medewerkers van de bank, wiens hoofdkantoor is gevestigd in San Francisco. Zij hebben meer dan twee miljoen neprekeningen geopend om aan de doelstellingen van de bank te kunnen voldoen. Het ging om zowel bankrekeningen als creditcardrekeningen. Geld van klanten werd zonder autorisatie naar deze neprekeningen overgemaakt en zonder het aan klanten te vertellen werden nieuwe pinpassen gemaakt en geactiveerd. Aan al deze activiteiten werd geld verdiend.

De aanklager in Californië spreekt van een “enorme schending van vertrouwen” en noemt het gedrag “schandelijk”:

“Consumenten moeten hun banken kunnen vertrouwen.”

In een reactie laat Wells Fargo weten spijt te hebben van de situatie:

“We betreuren de situatie zeer en nemen de verantwoordelijkheid voor alle gevallen waarin klanten een product hebben ontvangen waar ze niet om hebben gevraagd.”

De bank zegt al ruim 2 miljoen te hebben teruggestort naar gedupeerde klanten.

Boete

De bank moet nu een kleine 90 miljoen euro betalen aan het Consumer Financial Protection Bureau, onderdeel van de Amerikaanse centrale bank. Het is de grootste boete die deze institutie ooit uitdeelde aan een financiële instelling. Daarnaast moet er ruim 30 miljoen worden betaald aan de Amerikaanse fiscus en nog eens bijna 45 miljoen aan het district Los Angeles.