Panda niet langer bedreigd – of is dat iets te optimistisch?

Panda

De reuzenpanda, het meest charismatische wilde dier ter wereld en een icoon van China, is niet langer een ‘bedreigde’ diersoort, maar nog wel ‘kwetsbaar’.

Reuzenpanda Yang Yang met jongen in de Weense dierentuin Schönbrunn Foto AP

Het spreekwoord dat in China alles wat op vier poten staat behalve een tafel ook in de wok belandt gaat niet op voor de grote panda. Tussen 2003 en 2013 nam het aantal panda’s in de wildernis van vooral de Chinese provincie Sichuan toe van 1596 tot 1864. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) beloonde China voor zijn inspanningen door de aaibaar ogende, maar levensgevaarlijke beer niet langer als ‘bedreigd’ te beschouwen.

In de dertien reservaten die worden beheerd door het Chinese staatsbosbeheer steeg het aantal van 16 naar 375. In totaal zijn er 2289 reuzenpanda’s, waarvan 1864 volwassenen, de dieren die door China als cadeau tegen betaling zijn uitgeleend aan bevriende landen meegerekend.

„China heeft fantastisch werk verricht door de habitat voor panda’s te herstellen, het is een heel goed voorbeeld van een regering die werk maakt van conservering”, aldus Ginette Hemley van de IUCN op de Chinese staatstelevisie. De IUCN wijst er overigens wel op dat een derde van de Chinese bamboebossen als gevolg van klimaatverandering in de komende tachtig jaar dreigen te verdwijnen.

Lees ook:
Een duur cadeau, voor de ontvanger

De Chinese dienst voor bosbeheer is niet onverdeeld gelukkig met het compliment van de IUCN. „Het is veel te vroeg om het beschermingsniveau van de panda te verlagen, het gevaar is dat daardoor de waakzaamheid verslapt, want kleine groepen in sommige gebieden worden wel degelijk met uitsterven bedreigd”, aldus een officiële verklaring. „Het is nog veel te vroeg”, zegt ook de Chinese pandexpert Wei Wufen van de Universiteit van Beijing.

Feit is dat er in China sprake is van een keerpunt in het denken over de bescherming van wilde dieren, hoewel de uitvoering vaak tekortschiet. Ook leeuwen, tijgers en maanberen vallen onder de aangescherpte wetten ter bescherming van wilde flora en fauna. Ook worden er opnieuw campagnes gevoerd tegen de illegale handel in olifanten-ivoor.

    • Oscar Garschagen