Oude demonen breken Murray op bij exit

US Open

Andy Murray is terug op aarde na een superzomer. Hij zorgde voor een verrassing op de US Open door de kwartfinale te verliezen van Kei Nishikori.

Een woeste uithaal met zijn racket op de netband aan het slot van de vijfde set. Rauwe frustraties bij Andy Murray, hij is net gebroken door het Japanse loopwonder Kei Nishikori in de beslissende fase van de kwartfinale op de US Open. Bijna vier uur meeslepend tennis onder het gesloten dak van het kolossale Arthur Ashe-stadion in New York. Murray voelt dan al aan wat een game later bevestigd wordt, hij wordt gekraakt: 1-6, 6-4, 4-6, 6-1 en 7-5

De voortijdige exit van Murray is de grootste verrassing van de US Open tot nu toe. De nummer twee van de wereld was de kampioen van deze zomer, met de Wimbledon-titel, gevolgd door het goud op de Olympische Spelen in Rio.

Hij triomfeerde, waar de concurrenten tekenen van slijtage toonden: Novak Djokovic worstelde met een polsblessure, Roger Federer ontbreekt de tweede seizoenshelft door een knieblessure en Rafael Nadal is al tijden niet meer de oude door jaren van roofbouw.

Zo beschouwd was Murray bij aankomst in New York de sterkste onder de favorieten, opgebloeid als hij is sinds de terugkeer van coach Ivan Lendl aan het begin van de zomer. De US Open is historische grond voor de combine Murray-Lendl, hier won de Schot in 2012 onder leiding van de Tsjechische Amerikaan zijn eerste grand slam, waarmee de Britse ban van 76 jaar zonder mannelijke major-zege werd doorbroken.

Hij had in de tweede helft van dit seizoen de wind in de rug, met kwelgeest Djokovic die tot de US Open kwetsbaar oogde en twijfelde over deelname aan de laatste grand slam van het seizoen. Dit leek voor Murray het momentum om de nummer één positie van de Serviër aan te vallen. „Dat is zeker een doel”, zei hij na Wimbledon.

Struikeling

De struikeling over Nishikori plaatst Murray terug op aarde, zijn ambities zijn – voorlopig – gesmoord. De wedstrijd tegen de verliezend US Open-finalist van 2014 had de kenmerken van een rollercoaster. Murray was soeverein, maar door een regenonderbreking halverwege de tweede set kantelde de wedstrijd compleet. Het dak op het Arthur Ashe-stadion – nieuw deze editie – werd gesloten waardoor het plots een indoorduel werd en Murray uit zijn geoliede ritme haalde.

Het spelbeeld veranderde volledig. Volgens spelers worden de omstandigheden langzamer als het dak dicht is, als gevolg van toegenomen vochtigheid en de afwezigheid van wind, analyseert The New York Times. Die factoren vielen in het voordeel uit van de katachtige Nishikori, de nummer zeven van de wereld. „Ik denk zeker dat hij onder het dak meer punten dicteerde”, zei Murray.

Andere akoestiek

Een ander verklaring is dat Murray zichzelf verloor in zijn ergernis over het lawaai van de tribunes, van de traditioneel luidruchtige toeschouwers in New York. Dat wordt onder het dichte dak versterkt door de veranderende akoestiek – bijna alles is hoorbaar. Murray klaagde hier herhaaldelijk over bij de umpire, liet zich afleiden en kon het niet meer rechttrekken.

Het waren „oude demonen” die Andy Murray opbraken, zei viervoudig US Open-winnaar John McEnroe na afloop bij Eurosport, verwijzend naar het frequente geschreeuw en gescheld van Murray tijdens wedstrijden – vaak in de richting van zijn coachbox.

Murray was een vat vol frustraties. Cruciaal moment was begin vierde set, toen Murray een breakpoint had en tijdens de rally in winnende positie een luid geluid door het stadion dreunde – een storing van het geluidssysteem, bleek later. De slagenwisseling werd stilgelegd, Murray was woest, ging in discussie met de toernooischeidsrechter, verliest de set met 6-1 en mokt naar het einde van de wedstrijd.

Kei Nishikori – vaak getroffen door blessures – speelt vrijdag in de halve finale tegen de Zwitser Stan Wawrinka, die de opgeleefde Argentijn Juan Martín del Potro in vier sets versloeg.

    • Steven Verseput