Loonmatiging

Dijsselbloem: ‘Versober beloningen bedrijfsleven’

Na de wettelijke beperkingen van topbeloningen in de semi-publieke sector, de financiële sector en bij staatsbedrijven zou ook het gewone bedrijfsleven de beloningen voor het topmanagement moeten matigen. Daarvoor pleit minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in een opiniestuk in de Volkskrant. De minister noemt de „flinke stijging” van topbeloningen bij het bedrijfsleven sinds de jaren negentig „niet te verantwoorden”. De lonen van gewone werknemers hebben in die jaren immers onder druk gestaan. Zo zou de top van Heineken en Unilever inmiddels „honderd keer zoveel verdienen als de gemiddelde werknemer in hun bedrijf”. Volgens Dijsselbloem zou het (beursgenoteerde) bedrijfsleven zelf voor loonmatiging in de top moeten zorgen via de herziene corporate governance code. (NRC)