Londense club Fabric sluit deuren ondanks petitie

Tot afgrijzen van veel muziekliefhebbers moet de wereldberoemde Londense club Fabric sluiten. De vergunning is ingetrokken, omdat er “een cultuur van drugsgebruik heerst die volkomen uit de hand is gelopen”.

© PHOTO NEWS

Tot afgrijzen van veel muziekliefhebbers moet de wereldberoemde Londense club Fabric sluiten, ondanks een door 150.000 mensen ondertekende petitie die daartegen protesteerden. De gemeenteraad van Islington, de wijk waarin Fabric sinds 1999 is gevestigd, heeft de vergunning ingetrokken, nadat in de afgelopen maanden twee tieners in de club aan druggebruik overleden.

Vrijplaats voor drugsgebruik
De raad kwam tot de beslissing omdat volgens haar in Fabric „een cultuur van drugsgebruik heerst die volkomen uit de hand is gelopen.” De pogingen van de leiding het drugsgebruik onder controle te krijgen, zijn volstrekt ontoereikend gebleken, aldus raadslid Flora Williamson. De politie had sluiting geadviseerd. De directeur van Fabric, Cameron Leslie, bestrijdt dat de nachtclub een vrijplaats voor drugsgebruik is. Bij Fabric hadden bovendien 250 mensen een baan en de sluiting zou volgens hem „een heel slecht voorteken zijn voor de Londense nachteconomie.”

De club, met een door bassen vibrerende dansvloer, gold sinds zijn opening in de kelders en bakstenen tunnels van de voormalige vleesmarkt in Farringdon, als broedplaats voor Britse DJ’s, die daarna een internationale carrière maakten. Het kreeg voor de Britse Dance en Electronic Music de zelfde rol toegedicht als Ronnie Scott’s voor de Britse jazzmuziek. In de club draaiden ook beroemdheden als Fatboy Slim en BBC-radiomakers David Rodigan en de inmiddels overleden John Peel. Bekende Britse dj’s zoals Carl Cox kwamen er draaien: zie Carl Cox.

Ongenoegen
De club had de reputatie muziek op de eerste plaats te zetten en minder alle commerciële activiteiten die superclubs in de jaren negentig hadden ontwikkeld. DJ’s zouden niet om hun naam en reputatie geboekt worden, maar omdat ze experimenteerden en nieuwe wegen durfden in te slaan. DJ’s kregen de kans om albums uit te brengen onder het label van Fabric. Veel dj’s hebben de petitie getekend en hun ongenoegen kenbaar gemaakt op sociale media.

In Londen is veel beroering, omdat er de afgelopen jaren veel clubs dicht zijn gegaan. Vaak overigens omdat ze het financieel niet meer redden of omdat de huurprijzen omhoog waren geschoten. Maar het uitgaansleven zou er schade door lijden. Alan Miller van de Vereniging Nachtleven-Industrie kondigde acties aan. Er wordt geld ingezameld en publiek en politiek worden gemobiliseerd. Uitgaansblad Time Out zette een indrukwekkend filmpje van de lege club op het web.


Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is teleurgesteld over de sluiting. Hij vreest het ergste voor het Londense nachtleven. Volgens Khan „zijn iconische nachtclubs een essentieel onderdeel van het culturele landschap.” Hij klaagde dat Londen in de afgelopen acht jaar de helft van zijn nachtclubs heeft verloren en 40 procent van zijn ruimten voor muziekoptredens.