Kunst

Chic cultuurtripje leidt tot onenigheid

Een kunsttripje naar New York voor de hele Amsterdamse culturele sector leidde tot een onenigheidje tussen minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) en de Amsterdamse cultuurwethouder Kajsa Ollongren (D66). Kort gezegd: de eerste vindt het geen toegevoegde waarde hebben om met ruim 110 man van culturele instellingen en start-ups naar de andere kant van de wereld af te reizen; de tweede wel.

Hoewel Bussemaker en Ollongren volgens de laatste altijd goed contact hebben, las Ollongren pas woensdagochtend toen ze op Amerikaanse bodem uit het vliegtuig stapte op de voorpagina van Het Parool dat de minister geen waarde zag in het cultuurreisje. „Ik stimuleer internatiolisering”, las ze in de krant, „maar alleen als we er veel kunnen bereiken en ook iets kunnen terughalen. Niet omdat New York zo’n leuke stad is.”

Een steek in de rug van wethouder Ollongren, die er uiterst verbaasd over is. Volgens haar heeft de reis wél toegevoegde waarde: concrete samenwerkingsafspraken, ervaring en kennis opdoen, en wat dacht je van talent uitwisselen? Het is juist erg bijzonder: de eerste handelsmissie voor kunst en cultuur.

Al is het vast ook niet onplezierig, zo met z’n allen in The Big Apple. Plezieriger in elk geval dan veel andere handelsmissies.