Kahn mag het nog een keer proberen

Interview curator MS Mode

De curatoren verkochten het failliete MS Mode aan de oude aandeelhouders. „Ik ga er vanuit dat ze hun best gaan doen.”

De oude eigenaren Roland Kahn en Jaco Scheffers gaan verder met een ‘nieuw’ MS Mode. Van de 130 Nederlandse winkels blijven er circa 100 open.
De oude eigenaren Roland Kahn en Jaco Scheffers gaan verder met een ‘nieuw’ MS Mode. Van de 130 Nederlandse winkels blijven er circa 100 open. Foto Koen van Weel / ANP

Ineens waren ze verdwenen: de koffieautomaten op het hoofdkantoor van het failliete MS Mode in Diemen. Toen curator Cees de Jong op een ochtend aankwam, „hingen alleen de slangetjes er nog”, vertelt hij. De koffieautomaten waren teruggehaald door de eigenaar. Stiekem, „na sluitingstijd”, vermoedt De Jong, want eigenlijk mag je niet zomaar je spullen terughalen bij een failliet bedrijf.

De afgelopen weken hebben De Jong en medecurator Frits Kemp veel tijd doorgebracht bij MS Mode, tijdens hun zoektocht naar een koper voor de failliete winkelketen. Donderdag was er een deal over een doorstart, en wel met de oude eigenaren: ondernemers Roland Kahn en Jaco Scheffers, tevens eigenaren van CoolCat, America Today en lingeriemerk Sapph.

Kahn en Scheffers doen de doorstart samen met een Amerikaanse investeerder, de Great American Group (GA). Die laatste partij heeft de voorraden van MS Mode gekocht en gaat die de komende twee maanden in de winkels verkopen. Kahn en Scheffers hebben de merkrechten overgenomen, en gaan verder met een ‘nieuw’ MS Mode.

Van de 130 Nederlandse winkels blijven er circa 100 open en tweederde van de 660 Nederlandse werknemers houdt zijn baan, is het voornemen – garanties zijn er niet. In het buitenland gaan Spanje en Luxemburg door. Voor de andere buitenlandse dochterbedrijven, in Frankrijk, Duitsland en België, is het afgelopen.

Lees ook het portret van Roland Kahn: Onuitstaanbaar, provocerend en uiterst charmant

De bieding van Kahn, Scheffers en GA kwam op het allerlaatste moment, vertelt curator De Jong. Pas in de tweede finale ronde, eind augustus, meldden zij zich. „Het verhaal gaat dat de Ondernemingsraad een dringend beroep op Kahn en Scheffers heeft gedaan: ‘Doe alsjeblieft een bod’. Ik weet niet of het echt zo is gegaan.”

Waarom hebt u MS Mode verkocht aan de oude eigenaren, die het bedrijf niet voor een faillissement wilden behoeden?

„Het is de taak van de curator om te redden wat er te redden valt. Op het laatst waren er maar twee kandidaten over, waarvan er maar echt door wilde met MS Mode. Dat waren Kahn en Scheffers.”

Een doorstart met dezelfde eigenaren wekt verontwaardiging. Heeft u daar rekening mee gehouden?

„Het ligt inderdaad gevoelig, omdat het vraagtekens oproept. Is het geen verkapte reorganisatie? Daar mag je een faillissement niet voor gebruiken.”

Hoe weet u dat dat nu niet aan de hand is?

„Als curator moet je eerst het EHBO-werk klaren. Pas als de kruitdampen zijn opgetrokken, gaan we onderzoek doen. Dan stellen we ons de vraag: had dit zo mogen gebeuren? Ik ga ervan uit dat de oude eigenaren gaan investeren, hun best gaan doen. Als ze het bedrijf met heel andere bedoelingen hebben gekocht, voel ik me bij de neus genomen. Maar ik kan het me niet voorstellen. Kahn was geraakt toen ik tegen hem zei: ‘We willen met je praten over een doorstart.’ Zijn ogen werden vochtig.”

Hoeveel andere partijen hadden interesse in MS Mode?

„Er zijn zo’n tachtig partijen benaderd. Daaronder waren vijftien serieuze geïnteresseerden. Daar zat van alles tussen, zelfs een bedrijf uit de vleesindustrie. Uiteindelijk hebben maar drie partijen een bod uitgebracht.”

Zat het Belgische modeconcern FNG, dat samengaat met de eigenaar van Miss Etam, daar ook bij?

„Ja. Er lag een mooi, serieus bod van FNG. Daarnaast was er een bod van [de Amerikaanse partij] Gordon Brothers. FNG had onze voorkeur, want dat bedrijf wilde echt verder met MS Mode. Gordon Brothers is een echte asset stripper, die het bedrijf niet wilde voortzetten, maar alleen geld wil verdienen aan de voorraden. Uiteindelijk kreeg FNG toch pijn in de buik van de risico’s. Ze hadden financiering nodig van de bank en moesten behoorlijk wat eigen geld inleggen. Dat zou ten koste gaan van het werkkapitaal van hun ándere ondernemingen en dat voelde niet goed, zeiden ze.”

Hoeveel betalen Kahn, Scheffers en GA voor MS Mode?

„Daar ga ik niets over zeggen, dat ligt nu nog te gevoelig.”

Kunt u wel zeggen hoe hoog de biedingen waren?

„Tussen de 10 en 20 miljoen euro.”

GA zit er niet voor de lange termijn in, hoe gaan Kahn en Scheffers de doorstart financieren?

„Ze worden niet door [de voormalige huisbank] Rabobank gefinancierd, die stapt er helemaal uit. Ik ga ervan uit dat Kahn en Scheffers genoeg geld hebben om het zelf te doen.”