Is het abstracte kunst? Nee, een Chinese kolenmijn

Fotograaf Benjamin Grant deelt satellietfoto’s van plaatsen waar de mens een grote invloed heeft gehad op het landschap, zoals in Lisse.

Uitsnede van foto van Benjamin Grant

Fotograaf Benjamin Grant vindt dat je naar de ruimte moet om de schoonheid en complexiteit van de aarde pas echt te waarderen. Vanaf de aarde heb je niet het juiste perspectief. Astronauten noemen dit het zogenaamde ‘Overview Effect.’ Pas dan hebben ze de kans hun thuis te waarderen en te reflecteren op de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde.

Om dit gevoel te delen, plaatste Grant via Instagram satellietfoto’s van plekken waar de mens een grote invloed heeft gehad op het landschap. Deze foto’s bundelde hij in het boek Overview: A New Perspective.

Het resultaat is een reeks foto’s die op het eerste gezicht aandoet als abstracte kunst maar als je goed kijkt, de grootsheid van het menselijk handelen in beeld brengt. En dat is precies wat Grant wil bereiken met zijn foto’s. “Wij hopen dat u verder kijkt dan de esthetiek en nadenkt over wat u ziet en wat dit betekent voor onze planeet,” schrijft hij op zijn website.

Zo is het stadje Lisse een prachtig voorbeeld van de immense Nederlandse bloemenindustrie. Een foto van een veld vol tulpen lijkt wel een schilderij tot je onderin een huis ontdekt.

Ook een foto van de Rotterdamse haven geeft een prachtig beeld van deze gigantische industriële omgeving. Rotterdam is één van de grootste havens ter wereld en verwerkt dagelijks honderden containers. De containerschepen, die op de foto niet meer dan een paar centimeter in beslag nemen, kunnen in werkelijkheid 300.000 ton wegen en zijn soms meer dan driehonderd meter lang.

Een foto van een kolenmijn in China laat zien hoeveel kolen het land verbruikt. Deze kolenoverslag bij de haven van Qinhuangdao verwerkt elk jaar ongeveer 210 miljard kilo kolen die bestemd zijn voor de kolencentrales in het zuiden van het land.

On Tuesday, new data from the Chinese government revealed that the country has been burning up to 17% more coal each year than previously disclosed. While president Xi Jinping recently promised to halt the growth of his country's carbon dioxide emissions by 2030, the new figures mean that China has been burning an additional 600 million tons of coal each year. The sharp upward revision in official figures means that China has released much more carbon dioxide — almost a billion more tons a year — than previously estimated. This Overview shows the coal terminal at the Port of Qinhuangdao - the largest coal shipping facility in China. From here, approximately 210 million metric tons of coal are primarily transported to coal-burning power plants in the major cities in southern China each year.

Een foto die is geplaatst door Daily Overview (@dailyoverview) op

Uit deze uraniummijn in Niger wordt elk jaar 3400 ton uranium gehaald, bestemd voor Franse kerncentrales.

In een poging de landbouw van Saudië-Arabië te versterken maakt het land gebruik van gigantische waterirrigatiesystemen. De hoeveelheid bewerkt land nam in de afgelopen veertig jaar toe van 400.000 hectare naar acht miljoen hectare.

Dit kratermeer in Oregon in de Verenigde Staten is de grootste van het land. De krater is 592 meter diep en ontstond 7.700 jaar geleden na een vulkaanuitbarsting.

Bekijk hier de rest van de serie.