FIOD doet invallen op twaalf plaatsen vanwege witwassen

De inval maakt onderdeel uit van een groot fraudeonderzoek naar het witwassen van tonnen euro’s via educatieve stichtingen.

De Utrechtse Al Fitrah-moskee.
De Utrechtse Al Fitrah-moskee. Foto Martijn Beekman/ANP

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en politie hebben donderdag op twaalf plekken invallen gedaan in verband met het witwassen van tonnen euro’s. Eén van de locaties die zijn doorzocht, is volgens RTV Utrecht een pand waar de Utrechtse Al Fitrahmoskee is gevestigd. Het Openbaar Ministerie wil dat niet bevestigen en zegt dat het gaat om “aan stichtingen gelieerde panden”. Er zijn vier mensen als verdachte aangemerkt.

Volgens het Openbaar Ministerie draait de zaak om een organisatie die via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties geld witwast dat vanuit het buitenland komt. De stichtingen zamelen geld in via goede doelen. Drie personen, een vader en twee zoons, die bestuursfuncties vervullen bij in totaal meer dan tien stichtingen, zijn de hoofdverdachten. Volgens Omroep Brabant gaat het om twee imams, waaronder één van de Al Fitrahmoskee. De vierde persoon is een bestuurslid van één van de stichtingen.

Verdachte transacties

De FIOD kwam de organisatie op het spoor door verschillende verdachte financiële transacties vanaf 2012 van betrokken stichtingen. “Een van de verdachte stichtingen heeft een overboeking van tonnen euro’s ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten, die hoort bij een liefdadigheidsorganisatie die door de Amerikanen op de sanctielijst is geplaatst”, schrijft het OM.

Vermoedelijk gaat het om de International Islamic Charity Organization (IICO), een partner van de Revival of Islamic Heritage Society (RIHS). De Afghaanse en Pakistaanse takken van deze laatste organisatie staan op de zwarte lijst van de Europese Unie en de VS omdat ze zich zouden bezighouden met fondsenwerving voor Al-Qaeda.

Lees ook: Leven als de profeet in Utrecht Overvecht

Huiszoekingen

Donderdag zijn ook huiszoekingen gedaan bij zeven woningen (vier in Noord-Brabant, twee in Utrecht en één in Zuid-Holland). De doorzochte panden bevinden zich in Utrecht, Tilburg, Nieuwegein en Den Haag. De FIOD heeft onder meer administratie en digitale bestanden ingenomen.

Salafisme

Al Fitrah predikt het salafisme. Dat is een fundamentalistische stroming van de islam die wordt beschouwd als een kweekvijver voor jihadisme. Salafistische organisaties zijn echter niet verboden. De stichting zelf zegt een tegenstander te zijn van terrorisme.