Het is herfst en dus is de Grote Uitrol weer begonnen

Ik wist dat de herfst begonnen was toen ik bij het boekennieuws las dat de Chief Business Development Officer van boekenstreamer Mofibo overstapte naar Elly’s Choice. Daar gaat hij werken als Chief Commercial & Content Officer. Zijn taak wordt ‘de al eerder aangekondigde internationale uitrol’. Zoiets zet je meteen op je plaats. Vrij naar Annie M.G. Schmidt: Ik ben een Commercial & Content Officer in het diepst van mijn gedachten, maar in de krant een Review en Content Developer, belast met de landelijke uitrol van recensies.

We noemen het begin van het boekenseizoen voortaan de Grote Uitrol: met de rollende romans van Terrin, Verhulst, Nooteboom, Koch, De Moor, Giphart, Hertmans, Van Mersbergen, Möring en Van der Heijden in een paar weken tijd, terwijl tussendoor nog honderd Nederlandse schrijvers naar de Frankfurter Buchmesse rollen en er een eerste Herman Brusselmans Scheurkalender naast uw wc-rol kan worden gehangen.

Voordat u denkt dat deze papierproductie Sisyfusarbeid is (water naar de zee rollen) in een tijdperk waarin kennis zich uitsluitend via schermen verspreidt: dit was de zomer waarin de redactie van NRC diverse lezers papieren kranten toestuurde zodat zij gemiste afleveringen van het feuilleton van A.F.Th. van der Heijden alsnog konden uitknippen en inplakken. (Het boek is inmiddels uitgerold, dank u). Tegelijkertijd verscheen het ene na het andere onderzoek waaruit bleek dat mensen hun boeken toch het liefst van papier lezen. Dat kan ik bevestigen. Een mij dierbare millennial (jarenlang hartstochtelijk leesweigeraar) werd tijdens onze vakantie zo gegrepen door de Gone-cyclus van Michael Grant dat hij na voltooiing van deel twee uitriep: „Ik heb een boekencrisis!” en nadat de geboden oplossing (deel drie digitaal) was uitgerold mokkend constateerde dat dat heel vervelend las, een boek op een scherm. Dat speelde zich allemaal af in een oude schaapskooi ver weg in de Pyreneeën, die door de verhuurders volgestouwd bleek met Nederlandse romans.

Misschien was het omdat om ons heen de bomen zo mooi stonden te ruisen, maar plotseling vroegen we ons iets af over de herkomst van al dat papier. Een eenvoudige Google-opdracht bracht ons bij Hoeveel papier gaat er in een boom van Bas van Lier, waar in staat dat een boom 8000 vellen A4 oplevert: ruwweg 32.000 boekpagina’s. Als u deze herfst nog een nieuw boek wil kopen, moet u het laatste stukje van deze column maar even onuitgerold laten. Want: als we stellen dat er 500 nieuwe boeken verschijnen deze herfst van gemiddeld 200 pagina’s kom je op 100.000 verse bladzijden. Uitgaande van een gemiddelde oplage van 1000 worden er de komende maanden 100 miljoen bladzijden bedrukt. Daarvoor moeten ruim 3000 bomen worden uitgerold. Wij lezers zijn massamoordenaars.

    • Arjen Fortuin