Hakenkruis

Voorman Pegida bij rechtbank opgepakt voor vergrijp waarvoor hij ook terecht zou staan

Het gewraakte logo.
Het gewraakte logo.

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida Nederland, is donderdag voor het gebouw van de Amsterdamse rechtbank gearresteerd voor dezelfde overtreding als waarvoor hij die dag terecht zou staan. Wagensveld en wat medestanders weigerden de afbeelding van een hakenkruis op hun T-shirt af te plakken. Om die reden werd de behandeling van de zaak bij de kantonrechter donderdag tegen hem uitgesteld. Die was wegens het tonen van een hakenkruis bij een demonstratie in februari voor het Amsterdamse stadhuis. Het kleine hakenkruis op het shirt was in een prullenmand afgebeeld, samen met vlaggen van de PKK, IS en de Antifascisten. Gekleed in dat shirt stond Wagensveld voor het gebouw te wachten op de behandeling van zijn zaak. Het rechtbankbestuur wilde hem niet binnenlaten. Toen hij buiten bleef staan en iemand anders een spandoek ontvouwde, besloot de burgemeester in te grijpen op grond van de Wet openbare manifestaties. Er zou sprake zijn van bedreiging van de openbare orde. Hij werd in een politiebusje afgevoerd. De zaak is op verzoek van het OM aangehouden. Burgemeester Van der Laan wil geen afbeeldingen van hakenkruizen in de stad omdat zo veel Amsterdamse Joden zijn vermoord en in de stad nog steeds een grote Joodse gemeenschap leeft.