Gesprek tussen moeders en ‘Gülenschool’ levert niets op

Jassen en rugtasjes op een basisschool, niet de scholen van SIOZ.
Jassen en rugtasjes op een basisschool, niet de scholen van SIOZ. Foto ANP / Koen Suyk

Het door de rechter aangeraden gesprek tussen vier moeders en een bestuurder van ´Gülenschool´ De Roos heeft niets opgeleverd. De vrouwen stonden vorige week voor de rechter omdat de school wil dat de moeders stoppen met kwaadsprekerij over De Roos. Volgens de basisschool zetten de vier moeders andere ouders onder druk om hun kinderen van school te halen.

Er zijn ruim 150 leerlingen vertrokken van de onderwijsinstelling die te boek staat als een Gülenschool – het bestuur blijft benadrukken dat het géén Gülenschool is.

Toch denken veel ouders dan anders over en willen zij, na de couppoging in Turkije waar Erdogan de prediker Gülen verantwoordelijk voor houdt, niets meer met de school te maken hebben. Vorige week stonden de vier moeders en de school tijdens een kort geding tegenover elkaar. De rechter besloot dat de partijen eerst met elkaar in gesprek zouden moeten. Als daar niets uit voort zou vloeien, zou de rechter tot een oordeel komen.

De Roos eiste vorige week dat de ouders stoppen met het zwart maken van de school. De moeders zouden De Roos een terroristische club noemen en andere ouders die hun kind niet van school halen als landverraders bestempelen. Via whatsappgroepen en Facebook zouden de vrouwen andere moeders onder druk zetten om de school te verlaten. De Roos wil dat dit stopt. Voor de veiligheid van de kinderen en de leerkrachten maar ook om het bestaan van De Roos veilig te stellen. Met het vertrek van 150 kinderen en 9 docenten gaat de school het wellicht niet redden.
De advocaten van de partijen konden niet inhoudelijk ingaan op de gesprekken die vandaag en dinsdag plaatsvonden. De rechter doet 16 september uitspraak.