Gaswinning

Shell en Exxon zeggen sorry tegen Groningen

Aandeelhouders Shell en Exxon van de Nederlandse Aardolie Maatschappij zeggen ‘sorry’ tegen Groningen voor het jarenlang negeren van risico’s bij gaswinning. Dat bleek vanochtend bij een rondetafelgesprek over de Groningse gaswinning in de Tweede Kamer. President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland zei op aandringen van GroenLinks: „Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten van de gaswinning dragen, terwijl de welvaart van ons land daar aan te danken is. Ik kan dan ook zeggen: het spijt me, sorry.” ‘Up-stream manager’ Rolf de Jong van ExxonMobil sloot zich daarbij aan. Vorig jaar lieten minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en NAM-directeur Gerald Schotman al weten de gang van zaken „te betreuren”. (NRC)