Formule 1 voor 7,1 miljard euro verkocht

De partijen bevestigden dat Bernie Ecclestone directeur blijft van de Formule 1.

Max Verstappen komt uit de tunnel op het circuit van Monaco. Frits van Eldik/ANP

Het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Media wordt de nieuwe eigenaar van de Formule 1. Het bedrijf neemt de aandelen over van de Britse grootaandeelhouder CVC Capital, maakten de bedrijven woensdagnacht bekend. Liberty Media hoopt de transactie begin 2017 af te ronden.

Beide partijen waren al enige tijd in gesprek. Liberty Media koopt initieel 18,71% van de aandelen, maar dit moet uiteindelijk gaan leiden tot een volledig overname. Het gaat daarbij formeel om aandelen in de Formula One Group, die de commerciële rechten van de sport beheert en daarmee jaarlijks honderden miljoenen verdient. De waarde van de transactie bedraagt in totaal 8 miljard dollar (7,1 miljard euro).

Liberty Media betaalt direct 1,1 miljard dollar, 137 miljoen dollar in aandelen en daarnaast neemt het Amerikaanse bedrijf nog eens 4,1 miljard dollar van de schulden over van Formule 1.

Bernie Ecclestone

Als nieuwe voorzitter wordt Chase Carey aangewezen, de huidige vicevoorzitter van 21st Century Fox. De partijen bevestigden dat Bernie Ecclestone directeur blijft van de Formule 1.

Lees ook ons interview met Ecclestone: Nog nooit heb ik iemand bedrogen, zegt Bernie

Ecclestone werd in 1978 de baas van de Formula One Constructors Association (FOCA). Hij is de enige ter wereld die een sport bezit; als mede-eigenaar van de commerciële rechten heeft hij volgens zakenblad Forbes een vermogen van dik drie miljard opgebouwd. Hij haalde de sport uit de hooibalen en het amateurisme en rook als eerste het grote geld van de tv-rechten. Met de Olympische Spelen en het WK voetbal behoort Formule 1 tot de grootste sportevenementen ter wereld.

Onder hem groeide de omzet van de Formule 1 naar 1,9 miljard dollar per jaar. Ook na de overname van een groot deel van de aandelen door CVC Capital in 2006 bleef Ecclestone aan als baas van de Formule 1.

Uitzendrechten

Met de verkoop van de Formule 1 komen de uitzendrechten volledig in handen van Liberty Media, dat een van ‘s werelds grootste kabelbedrijven is. In Nederland wordt Formule 1 uitgezonden door Ziggo Sport, dat in handen is van zusterbedrijf Liberty Global.

Het is nog onduidelijk wat deze deal voor de Formule 1 betekent. De International Automobile Federation (FIA), het bestuursorgaan van de Formule 1, en de Europese mededingingsautoriteit moeten nog hun akkoord geven voor de overname.

    • Bas Tooms