Openbaar Ministerie: Efteling was geen terreurdoelwit

BN / De Stem berichtte eerder vandaag dat een IS-sympathisante plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen op het attractiepark.

Attractiepark de Efteling zou mogelijk een doelwit zijn geweest van een terroristische aanslag. Foto Bart Maat/ANP

De Efteling is geen concreet terreurdoel geweest. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdagmiddag. BN/De Stem berichtte eerder vandaag op basis van eigen onderzoek dat de politie in juni van dit jaar een vrouw oppakte die mogelijk een aanslag voorbereidde op het attractiepark.

“Er is geen dreiging geweest, zoals gesuggereerd wordt in de BN/ De Stem van vandaag”, zo valt te lezen in de verklaring van het OM. Het OM bevestigde donderdagmorgen wel dat de vrouw uit de West-Brabantse plaats wordt vervolgd voor een terroristisch feit.

De verdachte zou van plan zijn geweest om af te reizen naar Syrië om daar te trouwen met een lid van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In haar mobiele telefoon werden bovendien berichten gevonden van andere IS-strijders uit België en Scandinavische landen waarin zij verklaren dat ‘Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan’, zo citeert de krant uit het politiedossier. De vrouwen zouden daarover gecommuniceerd hebben via de app Kik Messenger.

De Efteling zou daarbij genoemd worden als mogelijk doelwit, maar dat is niet waar zo concludeert het OM nu uit het strafrechtelijk onderzoek. De vrouw zit inmiddels niet meer vast, maar het onderzoek naar haar loopt nog wel. Het is ook niet duidelijk wanneer de IS-sympathisanten de mogelijke aanslag zouden willen plegen en of er extra maatregelen zijn getroffen om het attractiepark beter te beveiligen.

“Geen verdacht materiaal gevonden”

De IS-aanhangers zouden tevens van plan zijn geweest een nieuwe aanslag te plegen in Brussel, dat afgelopen maart ook al doelwit was van terroristische acties. Bij twee aangehouden verdachten zouden volgens BN/De Stem echter geen materialen zijn aangetroffen die gebruikt kunnen worden bij het plegen van zo’n aanslag. Een van de advocaten van de Werkendamse noemt haar in de krant “beïnvloedbaar”. Ze zou IS inmiddels hebben afgezworen.

Het attractiepark stelde donderdagmorgen in een reactie op de website dat het nauw contact heeft met de inlichtingendiensten en wijst erop dat het dreigingsniveau in Nederland afgelopen juni niet is aangepast naar aanleiding van de arrestatie. De Efteling zegt “altijd alert te zijn” op opvallende en afwijkende zaken. “Wij kunnen ons voorstellen dat dit nieuws voor onrust zorgt. (…) Er is gelukkig veel sociale controle, waardoor die alertheid een natuurlijke bodem kent.”

    • Jorg Leijten
    • Maarten Back