Efficiënte architectuur met hulp van robots

Het twee jaar oude Studio RAP ontwerpt gebouwen met robots. Met zelfontwikkelde software sturen architecten de robots aan, direct vanaf de 3D-tekening. Het jonge bedrijf is gevestigd in het RDM Innovation Dock. Een ongewone plek voor ongewone architectuur. Want niet alleen de ontwerpen, die niet zouden misstaan in een tekening van Escher, maar ook het productieproces van het jonge bedrijf is baanbrekend: de robots van RAP kunnen 3D-prints maken én modellen zagen.

„Een architect was vroeger ontwerper, tekenaar en bouwmeester. Tegenwoordig is hij nog slechts stylistisch adviseur”, aldus Wessel van Beerendonk (26) van Studio RAP, dat staat voor Robotics Architecture Production. „Zijn ontwerpen in 3D worden door een tekenteam platgeslagen tot tweedimensionale tekeningen om vervolgens vaak buiten Europa te worden vervaardigd. RAP is ontstaan uit ongenoegen over dit omslachtige proces. Dat moet efficiënter kunnen, dachten wij.”

Van Beerendonk en zijn mede-oprichters Leon Spikker (27) en Lucas ter Hall (27) studeerden af in architectuur door een richting te kiezen die niet bestond en zelf de begeleiding erbij te zoeken. Van Beerendonk: „Wat wij wilden, dat kon toen helemaal niet.” De drie plukten een ‘stoffige robot’ van het RDM-terrein, knapten hem op en leerden hoe ze hem moesten programmeren. Vervolgens gingen ze bewust niet in de leer bij een gerenommeerd architectenbureau. „Dat is een traditioneel pad dat afleidt van innovatie. Wij wilden daar niet van afwijken, maar het hele pad mijden.”

Non-conformisten pur sang dus, maar hoe verdien je daar je boterham mee? Van Beerendonk: „In het begin waren we in gesprek met investeerders die veel te veel aandelen wilden. We wisten daar geen raad mee, want ondernemen leer je niet op de universiteit.”

De markt loste het voor ze op. RAP zette ontwerpen snel om in tastbare architectuur. De eerste opdracht was een inpandig kantoor in de Innovation Dock, dat in tweeënhalve maand werd ontworpen en gebouwd. De Watertaxi bestelde vervolgens een wachthokje van beton, volledig 3D-geprint. En een grote bank heeft een optie op een balustrade voor haar gebouw genomen. RAP heeft inmiddels één werknemer in dienst.