‘Eén op vijf kinderen uitgeschreven bij Gülenschool’

Het gaat in totaal om 588 leerlingen die zijn uitgeschreven bij de negen zogenaamde ‘Gulenscholen’.

Basisschool de Roos in Zaandam. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

De afgelopen weken zijn in Nederland 588 leerlingen uitgeschreven bij negen scholen die in verband worden gebracht met de Gülenbeweging. Het gaat om ongeveer één op de vijf leerlingen. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw.

De uitstroom volgt op spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Volgens de Turkse president Erdogan is de geestelijke Fetullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in het land.

De meeste kinderen gaan inmiddels naar een andere school, maar 76 kinderen zitten nog thuis. Volgens de krant zijn leerplichtambtenaren ingeschakeld. De uitstroom is het grootst op twee basisscholen in Zaandam en Amsterdam. Hier is het totale leerlingaantal bijna gehalveerd. De PO-raad, de landelijke koepel van basisonderwijs, maakt zich in de krant vooral zorgen over de continuïteit van het onderwijs voor de kinderen.

Financiële gevolgen

Daarnaast heeft de uitstroom volgend jaar ook grote financiële gevolgen voor de school. Op basis van het aantal leerlingen dat op 1 oktober ingeschreven staat, krijgt de school volgend jaar subsidie. Volgens de PO-raad kan de schade voor bijvoorbeeld de basisschool in Zaandam oplopen tot een miljoen euro.

In Nederland worden zeven basisscholen en twee middelbare scholen in verband gebracht met de Gülenbeweging.

Lees ook: Wat doet de Nederlandse Gülenbeweging eigenlijk?

Het Turkse staatspersbureau Anadolu publiceerde een lijst met scholen in Nederland die in verband worden gebracht met de Gülenbeweging. Dit zorgt voor spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. De gemeente Amsterdam liet vorige week al weten extra leerplichtambtenaren in te zetten om te voorkomen dat leerlingen van ‘Gülenscholen’ thuis worden gehouden door hun ouders.

    • Belia Heilbron