DWDD

Matthijs van Nieuwkerk moet verder zonder Dieuwke Wynia

Dieuwke Wynia Foto Bas Czerwinski/ANP

Dieuwke Wynia, hoofdredacteur van De Wereld Draait Door (DWDD), gaat de talkshow verlaten. Per 1 oktober wordt zij opgevolgd door Marco Versluis, die nu de DWDD-spin-offs leidt. Ze blijft aan tot 1 januari om de afleveringen van spin-off DWDD University te begeleiden. Daarna gaat ze haar eigen tv-productiebedrijf beginnen. Boudewijn Vos, productieleider van DWDD, wordt haar zakelijk leider.

Vanaf het begin werkte Wynia bij DWDD, eerst als samensteller, sinds 2008 als eindredacteur. Onder het hechte duo dat Wynia vormt met presentator Matthijs van Nieuwkerk groeide DWDD uit tot de invloedrijkste en best bekeken talkshow van Nederland. Het dagelijkse programma trekt 1,4 miljoen kijkers (eerste helft 2016).

Wynia benadrukt dat ze niet uit onvrede weggaat. Ze heeft behoefte om iets nieuws te beginnen. In 2011 kondigde zij ook al haar vertrek aan, om directeur van BNN te worden. Dat besluit draaide ze toen terug; onder meer omdat Van Nieuwkerk het plan bedacht om onder de naam van DWDD een hele reeks spin-offs te maken, zoals tv-colleges, popconcerten, exposities en een restaurant.

Interview pagina C16
    • Wilfred Takken