‘DWDD kan ook zonder mij’

Interview Dieuwke Wynia

De drijvende kracht achter De Wereld Draait Door vertrekt na elf jaar bij de dagelijkse talkshow. Ze begint haar eigen productiebedrijf. „Ik wil weer opnieuw beginnen.”

Dieuwke Wynia: „Ik ga niet weg omdat ik me verveel.” Foto Bob Bronshoff

Dieuwke Wynia, de vrouw die De Wereld Draait Door (DWDD) al acht jaar draaiende houdt, gaat de talkshow verlaten. Per 1 oktober wordt zij opgevolgd door Marco Versluis, die nu de DWDD-spin-offs leidt. Ze blijft aan tot 1 januari om de afleveringen van spin-off DWDD University te begeleiden.

Vanaf het begin werkte Wynia bij DWDD, eerst als samensteller, sinds 2008 als eindredacteur. Onder het hechte duo dat Wynia vormt met presentator Matthijs van Nieuwkerk groeide DWDD uit tot de invloedrijkste en best bekeken talkshow van Nederland. Het programma trekt 1,4 miljoen kijkers (eerste helft 2016) – na de verhuizing van het programma van NPO 3 naar NPO1 twee jaar geleden, is dat alleen maar toegenomen.

Wat gaat u doen?

„Ik begin een eigen tv-productiebedrijf met Boudewijn Vos, nu nog productieleider van DWDD. Hij wordt zakelijk leider. Nee, we hebben nog geen bedrijfsnaam; dit is vrij vers.”

Waarom gaat u weg?

„Ik wil weer opnieuw beginnen. Elf jaar bij één programma is in de televisiewereld heel lang. Ik ga niet weg omdat ik me verveel. Ik wil weer dóór.”

Wat vindt Matthijs van Nieuwkerk ervan?

„Hij vindt het heel jammer. Want het gaat hartstikke goed. Maar hij kent mijn opvolger goed, dus dan is de overgang minder ingrijpend. Dat ik een onrustige geest heb, komt voor hem niet uit de lucht vallen, dus hij begrijpt het wel.”

In 2011 zou Wynia ook al vertrekken. Maar toen bedacht zij zich – ook omdat Van Nieuwkerk zijn lot aan het hare verbond: zij weg, dan hij ook weg. Dat wilde Wynia niet op haar geweten hebben.

Is dit het einde van DWDD?

„Welnee. Het programma kan ook zonder mij verder. Ten eerste doe ik het samen met Matthijs. Ten tweede zit er een goede, grote redactie. Het programma wordt gemaakt door vijftig mensen. NRC stort toch ook niet in als Peter Vandermeersch weggaat?”

Maar u bent nogal bepalend voor DWDD. U beslist.

„We maken DWDD met zijn allen, er is de hele dag overleg. Ik ben geen loner. Ik denk nooit: ‘ik wil dit en dat’. Opnieuw beginnen geeft iedereen een boost. Misschien geldt dat ook voor De Wereld Draait Door.”

Vijf jaar geleden wist Van Nieuwkerk zijn eindredacteur ook binnen te houden door het format uit te breiden met diverse spin-offs. De talkshow werd het uitgangspunt voor nieuwe programma’s en evenementen: de tv-colleges, de pop-up-musea, de popconcerten van DWDD Recordings, Guilty Pleasures, De Wereld Draait Buiten en het mislukte restaurant. Wynia werd van al deze onderdelen hoofdredacteur. Wynia: „Ik kon lange tijd mijn zucht naar verandering kwijt binnen DWDD, door steeds nieuwe programma’s te maken. Toen werd het voor mij weer een interessante baan.”

Wynia staat bekend als een dominante baas, temperamentvol en met weinig geduld – de drijvende chief whip van de redactie. Betrokkenen roemen haar wir schaffen das-mentaliteit en vermogen om groot te denken. Dit jaar sprak ze met Frans Klein, directeur televisie van de NPO, over de vacature van zendermanager van NPO 1. Klein zoekt al een tijdje een zwaargewicht voor die functie – NPO 1 is de grootste zender van Nederland en het vlaggenschip van de publieke omroep.

Heeft u overwogen zendermanager te worden?

„Ik wilde liever zelf televisie-programma’s blijven maken. Er zijn aanbiedingen voorbijgekomen, zowel publiek als commercieel. Maar niets woog op tegen DWDD. Toen begon het idee te leven: ik begin liever iets voor mezelf.”

Om eigen baas te zijn?

„Ja, hoewel ik dat eigenlijk nu ook al ben. Voordat ik DWDD ging leiden, had ik geregeld problemen met mijn meerderen. Zodra ik eindredacteur werd, kwam er een soort rust over me. Ik dacht: ‘wat raar, het is toch best een spannende baan’. Toen merkte ik dat het fijn was dat ik niet meer steeds toestemming hoefde te vragen, dat ik mijn eigen gang kon gaan. Ik ben niet zo geschikt om iemand boven me te hebben.”

Wat voor programma’s gaat uw bedrijf maken?

„Weet ik nog niet precies. Ik maak nu wat ik zelf leuk vind, dus het zal wel in die lijn liggen. Dus infotainment.”

Een dagelijkse talkshow?

„Zou kunnen.”

Met Matthijs van Nieuwkerk?

„Zolang hij DWDD blijft maken nog niet, maar zodra hij daarmee stopt, hoop ik van harte dat wij weer samen gaan werken.”

    • Wilfred Takken