Dieuwke Wynia verlaat De Wereld Draait Door

Televisie De hoofdredacteur van de talkshow DWDD gaat weg om voor zichzelf te beginnen. Matthijs van Nieuwkerk gaat zonder haar door.

Dieuwke Wynia, DWDD-hoofddredacteur vertrekt per 1 januari.
Dieuwke Wynia, DWDD-hoofddredacteur vertrekt per 1 januari. Foto Bob Bronshoff

Dieuwke Wynia, hoofdredacteur van De Wereld Draait Door (DWDD) gaat de talkshow verlaten. Per 1 oktober wordt zij opgevolgd door Marco Versluis, die nu de DWDD-spin-offs leidt. Ze blijft aan tot 1 januari om de afleveringen van spin-off DWDD University te begeleiden. Daarna gaat ze haar eigen tv-productiebedrijf beginnen. Boudewijn Vos, productieleider van DWDD, wordt haar zakelijk leider.

Lees ook ons interview, waarin Wynia vertelt waarom ze weggaat: ‘DWDD kan ook zonder mij’

Vanaf het begin werkte Wynia bij DWDD, eerst als samensteller, sinds 2008 als eindredacteur. Onder het hechte duo dat Wynia vormt met presentator Matthijs van Nieuwkerk groeide DWDD uit tot de invloedrijkste en best bekeken talkshow van Nederland. Het dagelijkse programma trekt 1,4 miljoen kijkers (eerste helft 2016) – na de verhuizing van het programma van NPO 3 naar NPO1 twee jaar geleden, is dat alleen maar toegenomen.

Wynia benadrukt dat ze niet uit onvrede weggaat. Ze heeft behoefte om iets nieuws te beginnen. In 2011 kondigde zij ook al haar vertrek aan, om directeur van BNN te worden. Maar dat besluit draaide ze toen terug; onder meer omdat Matthijs van Nieuwkerk het plan bedacht om onder de naam van DWDD een hele reeks spin-offs te maken, zoals tv-colleges, popconcerten, exposities en een restaurant.