Denemarken betaalt voor Panama Papers

De Deense fiscus gaat tot 1 miljoen euro betalen aan een onbekende persoon in het buitenland om interne documenten van het Panamese juridisch adviesbureau Mossack Fonseca in handen te krijgen. Met de gekochte informatie zullen vijfhonderd tot zeshonderd Denen worden onderzocht die mogelijk belasting hebben ontdoken.

Dat heeft de Deense minister van Belastingen, Karsten Lauritzen, woensdag bekendgemaakt. Denemarken wordt daarmee, voor zover bekend, het eerste land dat geld betaalt voor de documenten.

Een internationaal collectief van kranten publiceerde eerder dit jaar onder de naam Panama Papers een reeks artikelen over belastingontwijking en -ontduiking door rijken en machtigen wereldwijd, op basis van de gelekte administratie van Mossack Fonseca. Dit adviesbureau hielp tienduizenden individuen en bedrijven bij dergelijke praktijken. Ondanks verzoeken van verschillende belastingdiensten wilde het collectief de administratie niet delen. Het had de documenten zelf gekregen van een anonieme bron.

Of het bij de deal van de Deense fiscus om dezelfde persoon gaat, is onduidelijk. Lauritzen zei zelf niet te weten wie zijn bron is. Er zou zijn gecommuniceerd via versleutelde kanalen. Een belastingdienst in een ander land zou de bron met hem in contact gebracht hebben. Die stuurde vervolgens een aantal documenten op, waaruit bleek dat ze betrouwbaar en nuttig waren, aldus Lauritzen. (NRC)