Millennial confronteert verwende babyboomers met de feiten

Frederieke Hegger bespreekt in een eenmalig programma een belangrijk onderwerp: de feitenvrije lobby van de babyboomers.

Frederieke Hegger in gesprek met Henk Krol (RTL Z).
Frederieke Hegger in gesprek met Henk Krol (RTL Z).

Programma’s voor kwakkelzender RTL Z mogen niet te veel kosten. Dat was te zien aan het eenmalige programma …En Bedankt, Babyboomers!. Eenvoudiger televisie bestaat bijna niet: een lege fabriekshal met een tafel erin. Aan de ene kant een laptop en een interviewer die haar huiswerk goed heeft gedaan, oog in oog met politici, experts en ervaringsdeskundigen.

RTL-redacteur Frederieke Hegger (29) pakte de koe bij de horens en confronteerde onder meer Henk Krol (50PLUS) met feiten over de positie van ouderen in Nederland. Volgens het CBS komt armoede nog maar voor onder 2 procent, terwijl van de jongeren 14-16 procent niet rond kan komen.

Lees ook: Eigenlijk zou ik RTL Z moeten kijken

Ook zouden ouderen het hier veel beter hebben dan in andere landen die tot de OESO behoren. Gemiddeld dan, hè. Krol: „Als u met uw hoofd in een vrieskist en uw voeten in de kachel ligt, gaat het gemiddeld goed met u.”

Ook SP-goeroe Jan Marijnissen wond zich op over Heggers „flauwekulverhalen”. Er zou volgens hem geen tegenstelling zijn tussen oud en jong, maar tussen arm en rijk. En die ellende is voornamelijk te wijten aan de flexibilisering van de arbeid.

Anderen, zoals politicoloog Robin Fransman en rijkdomexpert Jort Kelder wezen op de demografische dominantie van de generatie die geboren werd tussen 1945 en 1965. In de politiek zal altijd naar hun stem gedongen worden en bovendien kunnen ze vast rekenen op de steun van partijen als CDA en 50PLUS en de grijze vakbond FNV.

De jongeren daarentegen zijn slecht georganiseerd, en hebben vaak niet in de gaten dat zowel pensioenopbouw als vermogensgroei niet veel voorstelt. Ik moest denken aan de metafoor van de kikker die zo langzaam gekookt wordt, dat hij niet uit de pan springt.

Tekst gaat verder na de video

Doodzonde dat zo'n belangrijk onderwerp, het bestrijden van de feitenvrije lobby van de verwende babyboomers, niet op een meer prominente plek televisieaandacht krijgt. Gelukkig besteedde DWDD tevoren aandacht aan de uitzending, in aanwezigheid van econoom Mathijs Bouman en initiatiefnemer Hegger. Zij kwam aan de talkshowtafel minder goed tot haar recht, maar als de Jeanne d'Arc én Sven Kockelmann van de gepiepelde millennials, zou ik haar graag vaker aan het werk zien.

Niet alles is de schuld van de babyboomers, maar ze hebben wel heel veel wind in de rug gehad, terwijl ze nu het verouderde frame dat ouderdom gelijk staat aan armoede handig in hun voordeel weten te laten werken. Bouman kwam nog met het verhelderende voorbeeld van de campers van 60.000 euro die bij de dealers niet aan te slepen zijn. Er worden er weinig verkocht aan jonge gezinnen of alleenstaanden.

Ook opvallend is de keuze voor columnisten Hadjar Benmiloud en Zihni Özdil als woordvoerders van de flexibele sprokkelaars van werk en inkomen. Juist nu de macht geënterd wordt door een diverser samengestelde generatie, trekken ze financieel aan een korter eind dan hun voorgangers. Die hoeven zich daar niet schuldig over te voelen, maar moeten wel ophouden met klagen.