Bier

AB InBev neemt brouwerij Bosteels over

De grootste bierbrouwerij ter wereld, het Belgisch-Braziliaanse AB InBev, neemt de Belgische brouwerij Bosteels over, het bedrijf achter biermerken Kwak en Tripel Karmeliet. Dat maakten de bedrijven donderdag bekend.

Bosteels is opgericht in 1791 door Evarist Bosteels en is sindsdien in handen van zeven generaties van de familie. Ook de Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland is sinds 2014 gedeeltelijk eigenaar van Bosteels. Met de overname versterkt AB Inbev zijn positie op de West-Europese markt voor speciaalbier. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd waren ook Heineken en Duvel geïnteresseerd in Bosteels.

Tegelijkertijd is AB InBev, onder meer eigenaar Beck’s, Stella Artois en Leffe, verwikkeld in de miljardenovername van de tweede bierbrouwer ter wereld, het Zuid-Afrikaanse SABMiller. De twee brouwers zijn nog steeds bezig met de uitwerking van details en het afstoten van dochterbedrijven om aan alle mededingingregels te voldoen. In het kader van de samenvoeging heeft SABMiller de Nederlandse brouwerij Grolsch al moeten verkopen, aan de Japanse brouwer Asahi.

Vorige maand werd duidelijk dat de bedrijven samen 1,4 miljard dollar wil besparen op jaarbasis. Daarbij zullen volgens internationale media enkele duizenden banen verloren gaan. De brouwers verwachten de fusie nu in oktober af te ronden.

    • Joop Meijnen