Verongelukte Tesla-auto reed niet op autopilot

Volgens de fabrikant zou de auto meer dan 155 kilometer per uur hebben gereden.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Volgens autofabrikant Tesla maakte de bestuurder van de auto die woensdagavond bij Baarn verongelukte, geen gebruik van de autopilot maar reed hij zelf. De auto zou meer dan 155 kilometer per uur hebben gereden.

Dat heeft Tesla vastgesteld naar aanleiding van de logbestanden van de auto. Hieruit viel op te maken dat de autopilot op geen enkel moment ingeschakeld is geweest. Aan de hand van de schade aan de auto heeft de fabrikant vastgesteld dat het voertuig meer dan 155 kilometer per uur moet hebben gereden. Tesla verzamelt de gegevens van de autopilot van alle consumenten.

Autopilot

De autopilot stelt bestuurders in staat lange afstanden af te leggen zonder te sturen. Tesla benadrukt dat de autopilot de bestuurder slechts assisteert bij het rijden. De bestuurder blijft dus zelf verantwoordelijk en moet in staat zijn om op elk moment te kunnen ingrijpen.

Ongeluk

Bij het ongeluk woensdagavond kwam de 53-jarige bestuurder om het leven. De auto reed tegen een boom in de buurt van Baarn en vatte vlam. Het duurde uren voordat het lichaam geborgen kon worden omdat de brandweer voorzichtig te werk ging. De accu’s van elektrische auto’s kunnen hoogspanning opwekken.

In mei verongelukte in de Verenigde Staten voor het eerst een bestuurder terwijl de autopilot aanstond. De bestuurder botste tegen een vrachtwagen die de weg op kwam en reed 118 kilometer per uur in plaats van de toegestane 104 kilometer per uur.

    • Belia Heilbron